Yemeğe, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, eski Yargıtay Başkanı Osman Arslan, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile medyadan Tarhan Erdem ve Taha Akyol katıldı.

Taha Akyol: "Gül yumuşak süreç istiyor"

CNN TÜRK'ün yayınına katılan Taha Akyol, görüşmede neler konuşulduğunu anlattı. Akyol'un izlenimine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sürecin yumuşak geçmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün süreç boyunca devrede olacağı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a telkinlerde bulunacağı izlenimini edindiğini belirten Akyol, anayasa değişiklik paketinin halkın vicdanına ve AB standartlarına uygun rötuşlara ihtiyacı olabileceğini ifade etti.

Taha Akyol, görüşmede tartışılan konuları şöyle sıraladı:

1- Cumhurbaşkanının aşırı yetkileri var. Bunlar azaltılmalı. Gül'ün kendisi de bu konuda mutabık.
2- Cumhurbaşkanı Gül, değişikliğin aceleye getirildiği görüşünde. Ortak mutabakat, taslağı ayrı kişiler yazdığı için kavram birliği olmadığı yönünde. Ama görüşmeye katılanlar, taslağın bu haliyle bile olumlu bir adım olduğunu söyledi.
3- Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay en tartışmalı konuydu.
4- Diğer bir konu ise parti kapatma meselesi. Toplantıda iki görüş ortaya çıktı. Bir kısım konunun tamamen hukuki olduğunu ve parti kapatmaya hukukçuların bakması gerektiğine inanıyor. Ama bence burada filtre hukuki değil, siyasidir. Konu siyasi süzgeçten geçirilmeli.




Hikmet Sami Türk: "Cumhurbaşkanı kişisel görüş açıklamadı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili "Çankaya Sofrası"nda ağırladığı konuklardan eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı kişisel herhangi bir görüş açıklamadı. Toplantıda ifade edilen görüşleri ilgililerle paylaşacağını ifade etti. O konuda bazı telkinleri olabileceğini anlıyoruz" diye konuştu.

Türk, Çankaya Köşkü'ndeki yemekten ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Yemekte Anayasa değişikliği ve seçim sisteminde değişiklik yapılması gibi konuların ele alındığını söyleyen Türk, "Sayın Cumhurbaşkanı, belirli herhangi bir konu sunmadı ama toplantıya katılanlar önerilerini dile getirdiler. Sayın Cumhurbaşkanı bunları dikkatle dinledi" dedi.

Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmaların önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacağını anımsatan Türk, "Toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı kişisel herhangi bir görüş açıklamadı. Zaten amaç da o değildi ama bu toplantıda ifade edilen görüşleri ilgililerle paylaşılacağını ifade etti. O konuda bazı telkinleri olabileceğini anlıyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı makamının devletin düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetme görevi taşıdığına işaret eden Türk, "Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanının henüz bu taslaklar Meclise sevk edilmeden önce bazı telkinleri olabilir. Meclise geri gönderme veya halkoyuna sunma konusunda yapacağı değerlendirmelerde bu görüşleri değerlendirebilir. Bugünkü görüşme, bir yandan bu konuda bilginin bir yandan da tecrübenin konuşulduğu bir toplantı olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın böyle bir gereksinmeyi duyması da övgüye değer bir tutumdur" ifadelerini kullandı.

Türk, "Cumhurbaşkanı Gül'ün nasıl karar vereceği yönünde bir izlenim edindiniz mi?" sorusuna, "Hayır, Sayın Cumhurbaşkanı görüş açıklamadı" yanıtını verdi.

Hazırlanmış taslak üzerindeki görüş ve eleştirilerin konuklar tarafından dile getirildiğini söyleyen Türk, "Zaten iktidar partisi kendi içeresinde bir çalışmayı başlatmış durumdadır. Sayın Cumhurbaşkanı buradaki görüşleri ilettiği zaman bundan yararlanılabilir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Masadaki ağırlıklı görüş neydi? Yargıya müdahale gibi algılayanlar mı ağırlıktaydı ya da bir mutabakat aranıyor gibi mi?" sorusu üzerine Türk, yemekte son derece objektif görüşlerin dile getirildiğini söyledi.

Hikmet Sami Türk, "Şu konuda sanıyorum görüş birliği var, bu çeşit değişikliklerin olabildiğince geniş bir mutabakatla hazırlanması gerekir. Yüzde yüz bir mutabakat söz konusu olmayabilir ama öncelikle Meclis içinde, partiler arasında ve geniş bir toplumsal kitleyle diyalog kurarak bu çalışmaların hazırlanması gerekir" dedi.



Cnn Türk