ANKARA - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı (TAEK) görevlisi ve Fizik Yüksek Mühendisi Gönül Buyan, 24 yıl önce patlayan Çernobil Nükleer santralinin, kanser vakaları konusunda ’Beraat ettiğini’’ savundu. Buyan, ‘’Doğu Karadeniz'deki kanser artış hızı, diğer bölgelerden fazla değil. Kanser konusunda Çernobil aklandı’’ dedi.

Buyan, TBMM Kanser Araştırma Komisyonunda, Çernobil nükleer santralindeki patlamanın Türkiye üzerindeki etkileri konusunda bilgi verdi. Çernobil olayının ardından ortaya çıkan radyoaktif buluttan en fazla etkilenen ülkelerin Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya olduğunu belirten Buyan, şöyle dedi:
‘’ Türkiye'de yapılan çalışmalarda hava, su, toprak ve gıda maddeleri üzerinde yüz binlerce ölçüm yapıldı..  Patlamanın ardından pek çok ülkeye gittik. En yoğun güvenlik önlemleri bizde alınmıştı. Tüm dünyada kanser artıyor. Çernobil ardından yapılan araştırmalarda elde edilen radyasyon oranları bir kanser oluşturma riskini gündeme getirecek düzeyde değildir.''

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Tahsin Yomralıoğlu da yaptıkları araştırmalarda, Çernobil ile Doğu Karadeniz bölgesinde kanser olaylarında anlamlı bir ilişki bulamadıklarını söyledi.

KAZIM KOYUNCU’NUN KATİLİ
Karadeniz müziği ile, rock müziğini sentezleyen ünlü sanatçı Kazım Koyuncu’nun, 33 yaşında kanserden ölümünden de sorumlu tutulan Çernobil olayı, 20. yüzyılın en önemli nükleer kazası olarak biliniyor. Ukrayna’nın Kiev kentine bağlı Çernobil’deki Nükleer Güç Reaktörü 26 Nisan 1986’da patlamış ve atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salınmıştı.

Çernobil faciası nedeniyle Rusya, Türkiye, Bulgaristan Romanya gibi ülkelerde kanser vakalarının arttığı öne sürülmüş, dünyada son 24 yıl içinde meydana gelen kanserden ölüm olaylarının büyük bölümü de, Çernobil’e bağlanmıştı. Türkiye’nin Karadeniz bölgesindeki kanser vakalarından da, Çernobil sorumlu tutuluyordu.

(Gazeteport)