Kayseri Barosunun düzenlediği ''Ceza Muhakemesi Hukukuna İlişkin Güncel Sorunlar'' konulu sempozyum, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi'nde yapıldı.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Siyami Başok, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Kayar, hukukçular, avukatlar ve Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin katıldığı sempozyumda, yakalama, gözaltı, tutuklama, adli kontrol, arama, el koyma, iletişimin denetlenmesi, koruma tedbirleri ve tazminat konuları ele alındı.

Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Feyzioğlu, sempozyumda yaptığı konuşmada, barolar olarak hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve özgürlükleri korumak için çalıştıklarını belirtti.

Geleceklerine güvenle bakabilmeleri için insanların haklarını koruduklarını dile getiren Feyzioğlu, şunları söyledi:

Baroların zaman zaman görevi olmayan alanlara müdahale ettiği yönünde eleştirildiğini dile getiren Feyzioğlu, şöyle devam etti:
''Barolar zaman zaman (Sen kendi işine bak, icra dairesindeki sorun dururken hukukun üstünlüğüne ilişkin laf söylemek sana mı düşer?) diye eleştirilmiştir. Yargının bağımsızlığı, kürsüde oturan hakimin iktidardan veya başka hiçbir yerden emir almadan kanunun gereklerini, hakkı, adaletin gereğini, evrensel hukuk kurallarının gereğini yapmak zorunda oluşu, bir avukatın meslek sorunu değil midir? Bundan daha büyük meslek sorununu kim söyleyebilir? Bir ülkenin hukuk devleti olması sonucu, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumakla görevliyiz. Nerede bir insan hakkı ihlali varsa, şehir bölge sınırı olmaksızın her baro bu temel hak ihlalinin üstüne kararlılıkla yürümelidir. Bu, baroların vazgeçemeyeceği bir işlevidir.''

Avukatların mesleklerini icra ederken sorunlarla karşılaştıklarını, bu sorunların, hukukun üstünlüğünün sorunlu olmasından kaynaklandığını ifade eden Feyzioğlu, Ankara Barosu olarak Kayseri Barosunun davetine, kardeşliklerini ilan etmek için koşa koşa geldiklerini de kaydetti.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özen de tutuklama ve koruma tedbirleri konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Tutuklama sürelerinin Türkiye'de hep tartışıldığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de bu sorunun her zaman Türkiye'nin karşısına çıktığını bildiren Özen, asıl olanın tutuksuz yargılamak olduğunu, delillerin karartılması ve kaçma şüphesi olduğu zaman tutuklama kararı verildiğini, ancak Türkiye'de tutuklama süresinin çok uzun olduğunu savundu.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen de, yakalama, gözaltı, adli kontrol, arama ve el koyma gibi konularla ilgili sorunlar üzerine görüşlerini aktardı.
Kayseri Barosu Başkanı Murat Şirvanlı da, baro olarak yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi vererek, en önemli sorunlarının yeni adliye sarayının yapımı, İstinaf Mahkemelerinin kurulması ve sosyal tesis ihtiyacı olduğunu söyledi.


AA