ERSAN TEMIZEL - KAYSERI
 
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi yakınlarında 2011 yılı Eylül ayında cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybetmesine ilişkin açılan davaya devam edildi. Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasında yanan araçta görevli jandarma er M.Ç.’nin ifadesi alındı. M.Ç.’nin anlattıkları, facianın ‘geliyorum’ dediğini gözler önüne serdi: “Araç yanmadan 1 saat önce kapı sistemleri bozuldu. Servisi aradık, kapıları kemerle bağlayarak devam etmemizi söylediler. Aynı araçla daha önce de göreve gitmiştim. Araç sık sık arıza veriyordu. Araç, yola çıkmadan birkaç gün önce servise gitti ama sorunları giderilmeden geri döndü. Zaten araç yapılsaydı bu facia olmazdı. Biz mahkûmları kurtarmak için elimizden geleni yaptık ama yangın bir anda tüm aracı sardı. Araçta bulunan yangın tüpünü kullanmak istedik ancak tüpten sadece ‘fıs’ diye bir ses geldi.”
 
Cezaevi ring aracının yedek şoförü S.O.’nun da mahkeme tarafından talimatla alınan ifadesi dosyaya eklendi. Olay sırasında uyuduğunu belirten S.O. şu bilgileri verdi: “Yangın başladıktan kısa süre sonra alevler aracı sardı. Büyük bölümü fiber kaplı olan araç tamamen alev aldı. Araçtaki kapı sistemleri de havalı olması sebebiyle sistemin kullanılmasını sağlayan hortumlar yangında zarar gördü. Biz de camları kırarak çıkmak zorunda kaldık. Daha önce bize araçla ilgili herhangi bir uyarı gelmedi. Bilirkişi raporuna göre akü ve elektrik aksamından kaynaklanan bir yangınmış.”
 
Mahkeme, Metris Cezaevi’nde şoför olarak çalışan T.V. ve T.E.’nin de yanan aracın benzerlerini kullanıyor olmalarından ring aracıyla ilgili bilgilerine başvurdu. Şoförler, nakil araçlarında sık sık sorun yaşadıklarını, ilgili servisin araçların bakımını detaylı yapmadığını iddia etti.
 
5 tutuklunun ihmaller zincirine kurban gittiği olay, 16 Eylül 2011 günü sabah saatlerinde meydana gelmişti. Van’dan İstanbul’a giden cezaevi nakil aracında yangın çıkmış, faciada Abdülsettar Ölmez (35), Sinan Aşga (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili araç sürücüsü C.S., dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı Astsubay İ.B. ve araç komutan yardımcısı Astsubay M.K. hakkında, ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.