Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'nin bedelli askerlik teklifine ilişkin açıklamalarını, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla yanıtladı.

CHP'nin, Askerlik Kanunu'nun değiştirilmesini öngören kanun teklifinin, bugüne kadar yapılan bedelli askerlik düzenlemelerinden çok farklı olduğunu ifade eden Hamzaçebi, teklifle geliri olmayan gençlere da bedelsiz askerlik yapma imkanı sağlandığını kaydetti.

Hamzaçebi, tekliflerinin açık ve net olduğunu, anlaşılmayacak hiçbir şeyin bulunmadığını belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın, dün yurtdışından dönüşte "ayaküstü" yaptığı açıklamada, tekliflerini bir proje olarak değerlendirmediğini anımsatan Hamzaçebi, "Başbakan'a önerim, öyle ayaküstü açıklama yapmasın, önce teklifimizi okusun, danışmanları bizim teklifimiz konusunda kendisine bilgi versin" diye konuştu.




Teklifin, sadece bedelli askerlik teklifi olmadığını kaydeden Hamzaçebi, sosyal devlet ve Anayasa'nın eşitlik ilkesinin gereği olarak geliri bulunmayan veya az gelirli gençlere, bedelsiz askerlik yapma imkanı getirdiklerini anlattı.

Hamzaçebi, Erdoğan'ın, işin bu kısmını bilmediğini ya da bildiği halde kamuoyuyla paylaşmadığını, konuyu saptırdığını belirtti.

Hamzaçebi, teklifi, "ciddi, hesabı, kitabı yapılmış, tartılmış bir proje" olarak nitelendirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakan'ın bizim önerimizi ciddiye aldığını biliyorum. Ortada ciddi bir proje olmasa 'Biz bunu seçimden sonra anayasa değişikliği paketi içine koyarak, referanduma sunarız' demezdi. Sayın Başbakan, bedelli askerlikle ve askerlikle ilgili düzenlemeleri, genellikle referandumlarla ilişkilendiriyor. 12 Eylül 2010'daki referandumdan üç gün önce, Sayın Başbakan bir televizyon programında, bedelli askerliği Anayasa'nın kabulünden sonra değerlendirebileceklerini söylemiştir. Yani bir umut vaat etmiş, umutları canlı tutmuş, beklenti yaratmıştır. Başbakan, bizim teklifimizi elinin tersiyle bir kenara atmıyor, yine bir beklentiye oynuyor, seçim sonrasındaki anayasa değişikliği paketi içinde dahil ederek, referanduma sunacağını söylüyor. Bunlar referandumluk konular değildir, basit konulardır, kanuna bir madde eklenecek veya eklenmeyecek. Görüşünüz 'evet' ya da 'hayır' olabilir. Bunu açıklıkla ifade etmekte yarar var. Ben Sayın Başbakan'a görüşünü daha açık ifade etmesini öneriyorum. Bu kadar uzatmaya, tekrar umut tacirliği yapmaya gerek yok."

Bedelli askerlik için referandum kozu

Kılıçdaroğlu'dan Erdoğan'a yanıt

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bedelli askerlikle ilgili "Referanduma gideriz" sözlerini değerlendirirken "Kendi çocuğu askere gittiği zaman referanduma mı gittik?" dedi.

Kılıçdaroğlu, Balıkesir'in Havran ilçesinde esnaf ziyaretinin ardından bir kahvehanede gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili 'referanduma gideriz' açıklamasında bulundu. Siz neler diyeceksiniz?" sorusunu Kılıçdaroğlu, "Kendi çocuğu askere gittiği zaman referanduma mı gittik? Millet, askerlik için sıra bekliyor. Binlerce kişi yığılmış. Bir an önce gelsinler. Meclis çalışıyor. Ellerini, kollarını kaldırsınlar, bu iş bitsin kısa dönemde. Parası olan para verecek, onunla öğrenci yurdu yapılacak. Parası olmayan fakir fukara da aynı süre içinde yine 21 gün askerliğini yapacak, bu işi bitirecek" diye yanıtladı.


AK PARTİ KANADINDAN YENİ AÇIKLAMA

Hamzaçebi'nin bu açıklamalarından kısa süre sonra AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'tan da konuyla ilgili bir açıklama geldi.

CHP'nin bedelsiz askerlik konusundaki açıklamalarını değerlendirirken, "CHP, bedelli konusunda bedelsiz atmaktadır" dedi.

CHP'den gelen bu yaklaşımları devlet adamlığı ile bağdaştıramadıklarını bildiren Kılıç, kurumlarla konuşmadan, TSK ile mutabakata varmadan askerlik görevini dejenere etmeye kimsenin hakkı olmadığını ifade etti.



Cnn Türk