Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hükümetin başlattığı "Demokratik Açılım" sürecinde yöneltilen eleştirilere karşı, "Terörün çözümü noktasında, CHP'nin geçmişte doğu ve Kürt raporundaki tespitleri AK Parti hayata geçirmeye çalışıyor" dedi.

TBMM Adalet Komisyonu AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya Başkanlığı'nda, kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen düzenlemeyi görüşmek üzere toplandı.
Toplantının başında MHP'li üyeler, son terör saldırılarını ve şehit olan askerlerin acısının taze olduğunu gerekçe göstererek, komisyonu terk ettiler.
Komisyonda, Hükümet adına konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terörün çözümü noktasında Hükümet politikalarını eleştiren muhalefet partilerinin eleştirilerine yanıt verdi.
Ergin, "Hadiseleri soğukkanlı olarak değerlendirmek, elde edilmeye çalışılan sonuçlara ulaşmalarını engelleyecek serinkanlı, akılcı bir tavrı ortaya koyabilmektir. Terör örgütü ya da terör eylemleri yapanların bir amacı var. Ve bize düşen bu amacın gerçekleşmesini önleyecek adımları atabilmektir. Terör örgütü, toplumda korku oluşturmak, panik temin etmek, kendi reklam ve propagandasını yapmak ve nihayetinde sulfi emellerine ulaşmaya çalışmaktır. Ayrıca, yöneticileri, idarecileri, yasama organını fecri tedbirleri almaya zorlamaktır" dedi.
Terör örgütünün oluşturmaya çalıştığı bu atmosfere ve eylemlere karşı dikkatli olmalı ve doğru bilinen kararların alınması gerektiğine dikkat çeken Ergin, "Milletimizin her bir ferdinin hak etmiş olduğu hürriyetlere ulaşması için gayret ortaya koymalı ancak terör yöntemini kullananlara karşı da bu terör eylemlerinin hak ettiği karşılığı her türlü mücadeleyi de beraberce ortaya koymak zorundayız" diye konuştu.

-YÜREK ACILARI-

Muhalefet partili üyelerin son terör örgütü saldırılarına yönelik yaptıkları değerlendirmelere de değinen Adalet Bakanı Sadullah Ergin şöyle dedi:
"Bu eleştirileri kendi yürek acılarının bir parçası olarak görmek durumundayım ama bunlar yapılırken bir takım insaf ölçüsü kaçırılarak yapılmış değerlendirmeler. Açılımın, faydalarını ya da yararlarını Sayın Başbakan bahsetti, biter bitmez terör eylemleri arttı gibi bir değerlendirme sağlıklı bir değerlendirme değil. Türkiye'de bu illetle fiilen mücadele 26 yılını doldurdu. 84'de başlayan ilk silahlı saldırıdan sonra 26 yıllık süre geçti bu süre içerisinde bir çok yöntemler denendi, gözaltı sürelerinin 30 gün uygulandığı olağanüstü hal dönemleri oldu. Sıkıyönetimler uygulandı, bir çok mevzuatımızda ağır hükümler getirildi ama görüldü ki bütün bu teröre bulaşmamış insanların da hayatlarını zehir eden yöntemler terörü bitirmek zayıflatmak şöyle dursun daha da onun taban bulmasını sağlamıştır. Onun için bize düşen görev, bu tür terör saldırıları karşısında terör eylemleriyle netice almaya çalışanlarla sivil halkı vatandaşımızı ayrıştıracak o vatandaşın duygusunu güçlendirecek tedbirler almak ama terörle uğraşanlara karşı en acımasız hak ettiği metotlarla karşılık vermek bize düşen şey. 26 yıldır bu illetle mücadele etmeye çalışıyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine AKP iktidarının tek bir yatırım yapıp yapmadığı soruldu ; bunu insaf ve izan ölçülerine sığmadığını düşünüyorum. 15 katrilyonun üzerinde bir yatırım yapıldı Bütün yatırımlar tarihinde görmediği yatırımlardır. Yeterli mi hayır daha da artırılabilir."

-CHP'NİN TESPİTLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ-

"Ne yapılmaya çalışılıyor açılımla yapılmak istenen nedir" sorularına da yanıt veren Bakan Ergin, geçmişte CHP'nin hazırladığı Kürt raporuna vurgu yaparak şöyle dedi:
"Burada şunu ifade ediyorum; CHP'nin Doğu, Kürt raporu hangi tespitleri yapmışsa, orada yapılan tespitleri, değerlendirmeleri gerçekleştirmeye çalışıyor AKP. CHP'nin raporlarında tespitlerinde çok daha ileri düzenlemelerin olmasına karşın ama Türkiye'de o bölgede mücadelenin sadece silahlı yöntemle olamayacağı gerçeğini kendileri de vurguluyorlar. Sayın Genel Başkanları (Kemal Kılıçdaroğlu), dün yaptığı konuşmada sadece silah zoruyla önlenmeye çalışılmasının " akılsızlık' olduğunu söylüyor. Bir yandan bunu telkin edeceksiniz, bir yandan o bölgenin sorunlarıyla ilgili raporlar yayınlayacaksanız, o raporların içerisinde tespit edilen bir takım realitelerin telafi edici tedbirler getiren iktidar partisine karşı bu şekilde tavır ortaya koyacaksınız. Bunu çok tutarlı bir tavır olarak görmüyorum. Haksız bir eleştiri.2002'de sıfır terör alındığı tespiti doğru değil. Bu süreçte inişli çıkışlı süreler olmuştur. Ama Türkiye'de terörizm sıfırlanmamıştır, terörün sıfırlanması için alınması gereken önlemler bellidir, bu noktada CHP'nin yaptığı değerlendirmeler de doğru tespitler içermektedir."

-SEVKEDİLMEK İSTENEN BİR YER VAR-

Ergin, terör olaylarıyla Türkiye'nin bir yerlere çakılmak istendiğini vurgulayarak, "Bizim yaptığımız ve yapmaya çalıştığımız şey o raporlarda tespit edilenlerden çok farlı şeyler değil. Ancak bugün yapılacak çalışma, bu atmosfer içerisinde her şeye rağmen yapmamız gereken şey, MHP komisyonu terk etti. Keşke terk etmeselerdi bu terör olaylarıyla sevk edilmek istendiğimiz bir yer var, biz o noktaya sürüklenmemeliyiz. Bildiğimiz doğruları yapmalıyız, terör örgütünün amaçlarına ulaşmalarına izin vermemeliyiz" diye konuştu.
Komisyon, çalışmalarını maddeler üzerinde yapılan görüşmelerle devam ediyor.(ANKA)