TOLGA ŞARDAN Ankara

Denetimler ağırlaşacak
Halen yürürlükteki Karayolları Trafik Yasası’ndaki bazı uygulamaların yetersiz ve eksik kalması nedeniyle yeni bir değişiklik taslağı hazırlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, özellikle yolcu taşıyan araçların denetimlerinin ağırlaştırılmasını öncelik olarak kabul etti.

Yürürlükteki yasaya göre, halen otobüs, kamyon gibi ağır vasıtalarda kullanılan ve araçların hızları ile araçları kullanan sürücülerin dinlenme sürelerinin takip edilmesini sağlayan takograf cihazının taslağın yasalaşması halinde şehir içinde ve şehirler arasında yolcu taşıyan minibüslerde de kullanılması zorunlu hale gelecek.

Hız sınırlandırıcı geliyor
Ayrıca, bu araçlara takograf cihazlarının yanısıra hız sınırlamasını sağlayan cihazların takılması da zorunlu olacak. Böylece minibüslerin aşırı hız yapması mekanik olarak engellenecek. Değişiklik çalışmasında pat-pat olarak bilinen araçlar da yeraldı.

Yapılacak yeni düzenlemeye göre, pat-pat gibi karayollarına çıkacak özelliği bulunmayan ve motorlu araç sanayiinde üretilmeyen araçları trafiğe çıkaranlar 700 TL ceza ödeyecek. Bu düzenlemeyle özellikle Karadeniz bölgesindeki vatandaşların kendi çabalarıyla ürettikleri, ancak üretim şekli nedeniyle karayollarına çıkmasında sakınca bulunan motorlu araçlar kontrol altına alınacak.