ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiçek, Hrant Dink suikastının sanıklarından Ogün Samast'ın, ''Suça itilmiş çocuklara yönelik yasadan'' faydalanmak için yaptığı başvuruyu değerlendirirken, ''...Doğru olan ne ise o yapılır'' dedi.

Çiçek, ''Sizce uygulama açısından yasa amacından saptı mı?'' sorusuna da, ''Hayır. Çıkarılan yasalar genel ve eşit düzenlemelerdir. Herhangi bir davayı veya bir şahsı esas alarak Türkiye'de yasa çıkarılmaz. Siz genel, eşit düzenleme yaparsınız, ceza politikaları açısından belli konuları amaçlarsınız bununla ilgili yaparsınız düzenlemeleri. Bundan istifade eden de olur etmeyen de olur. Meseleye o açıdan bakmak lazım gelir" şeklinde konuştu.

"Bizim hukukumuzda 18 yaşından küçük olan herkes çocuk sayılmaktadır" diyen Çiçek şunları söyledi:

"Dolayısıyla bunun adının şu veya bu olması, davasının şu dava olması, yasanın uygulaması açısından çok fazla önem arz etmez. Doğru olan ne ise o yapılır.

Kaldı ki bu yasanın çıkması noktasında da sivil toplum örgütleri başta olmak üzere çok önemli çabalar sürdürülmüştür, Hükümet nezdinde Adalet Bakanlığı nezdinde... Bu yasa hatta neden biraz da geç çıkarıldı diye zaman zaman serzenişler de olmuştur. O nedenle şahsa bağlı yorum yapmak bence doğru olmaz."

Ogün Samast, çocuk mahkemesinde yargılanacak




ntvmsnbc