Kurşunlardan biri kafasına isabet eden sanık Mehmet Emin Soylu, hastaneye kaldırıldı. Solu'nun hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Olay, saat 11.20 sıralarında Kadıköy Adliyesi'nde meydana geldi.

İddiaya göre; ikinci duruşması yapılan cinayet davasına izleyici olarak katılan Hasan Ç., araç kumandasına yerleştirdiği özel düzeneği polis noktasından geçirerek duruşma salonuna kadar sokmayı başardı. Duruşma salonunda cinayet zanlısı Mehmet Emin Soylu yargılanmaya devam ederken, Hasan Ç. düzenekle sanık Soylu'ya 2 el ateş etti. Kurşunlardan biri gözüne isabet eden Soylu, kanlar içerisinde yere yığıldı. Adliyede görevli polisler tarafından gözaltına alınan zanlı Hasan Ç., Kadıköy Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'ne götürüldü. Yaralı Mehmet Emin Soylu ise ambulansla Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Soylu'nun hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Öte yandan, olayda kullanılan düzenek Cumhuriyet Savcısı'nın huzurunda X Ray cihazından geçirildiği, cihazın alarm vermediği belirlendi.




'Ağabeyimi öldürdüler, ben de onları öldürdüm'

Kadıköy Adliyesi'nde görülen cinayet davası sırasında duruşma salonuna soktuğu özel düzenekle sanık Mehmet Emin Soylu'yu vuran zanlı Hasan Ç., "Ağabeyimi öldürdüler, ben de onları öldürdüm." dedi. Kadıköy Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'ne götürülen zanlı Hasan Ç., Asayiş Şube Müdürlüğü'ne sevk edildi. Polis aracına bindirilirken basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hasan Ç., "K.... çocukları öldü, başka bir şey olmadı. Ağabeyimi öldürdüler, ben de onları öldürdüm." dedi.

Zanlı Hasan Ç., sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Kadıköy Adliyesi'nde devam eden duruşma sırasında cinayet zanlısını kafasından vuran şahıs Gayrettepe'de bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

Kadıköy Adliyesi'nde duruşma salonuna özel bir düzenek ile girerek cinayet zanlısı sanığın kafasına ateş eden zanlı Hasan Ç. yakalandıktan sonra önce Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Burada sorgusu tamamlanan zanlı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Gayrettepe'de bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü binasına getirildi.



Araçların kumandasına benzeyen özel düzeneğin iki adet kurşun çıkış yerinin bulunması dikkat çekiyor.


Özel yapım silahın özellikleri şöyle:

- Otopark kumandası görünümünde.
- 2 mermi atıyor.
- Mermiler teker teker ateşleniyor.
- İki tetik kumandanın kilit düğmeleri görünümünde.
- Silah 6.35 mm çapında mermi atıyor.
Hasan Ç., ifadesinde silahı bir gemiciden aldığını söyledi.

X-RAY CİHAZI ÖTMEMİŞ
Saldırgan Hasan Ç.'nin ateş ettiği özel yapım tabanca, polis ekipleri tarafından alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Silaha otomobil kumandası süsü verildiği, silahın 6,35 milimetre kalibreden daha küçük 2 adet mermi atabildiği belirlendi.

Cumhuriyet savcısının huzurunda silah X-RAY cihazından geçirildi ancak alarm ötmedi.

3 YIL ÖNCEKİ SİLAHLI ÇATIŞMA
İçerenköy Değirmen Sokak üzerinde bulunan Setüstü Otomotiv'de 2007 yılında meydana gelen olayda, galeriye gelen silahlı kişiler ile işyerinde bulunan kişiler arasında silahlı çatışma çıkmıştı. Olayda, Mehmet Şerif Şimşek, Serkan Başmanav, Hakan Soylu ve Abdülrezzak Şimşek yaralanmıştı. Özel İsviçre Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınan yaralılardan durumu ağır olan Mehmet Şerif Şimşek, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Mehmet Şerif Şimşek'in ortağı olan Hasan Ç., cinayetten Mehmet Emin Soylu'yu sorumlu tutuyordu.


Çok ciddi şekilde korktuk. O anı anlatamam

Kadıköy Adliyesi Hakimi ve aynı zamanda Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkan Yardımcı Nuh Hüseyin Köse, Kadıköy Adliyesi'nde cinayet davasında yaşanan kurşunlama olayına ilişkin açıklama yaptı.

Duruşma salonunda M.Emin Soylu'nun Hasan Ç. tarafından gözünden vurulmasını değerlendiren Köse, adliyelerde hakim ve savcıların can güvenliğinin bulunmadığını belirtti. Adliye girişlerinde gelişmiş arama cihazlarının bulunmamasından yakınan Köse, olayın meydana geldiği anda duruşmada olduğunu aktardı. Nuh Hüseyin Köse, "Olay sırasında biz yan salondaydık. Çok büyük arbede yaşandı. Çok ciddi şekilde korktuk. O anı anlatamam. Vatandaşlar koşuşturdular. Adliyelerimizin girişlerinde gelişmiş arama cihazları maalesef yok. Bu olaylar sürekli yaşanıyor. İdareler bu konularda sessiz kalıyorlar. Yeni yapılan büyük adliyelerde de bu sorunlar yaşanacak. Olayın meydana geldiği duruşma salonunda herkesin psikolojisi bozuldu. Şu anda duruşmalar yapılmıyor.' dedi.

Olayın mahalli güvenlik güçlerinin üzerine yıkılamayacak kadar önemli olduğunu belirten Köse, 'Mahkeme salonuna dinleyici olarak giren bir kimse, jandarmaların arasında elleri kelepçeli kişiyi vurdu. Ülkemizde bir yargıç, avukat veya savcı adalet bakanlığı binasına kolaylıkla giremez. Kimlik bıraktırılarak yan kapıdan alınır. Yurttaşlar da son derece gelişmiş cihazlardan geçerek alınırlar. Oysa yüzlerce adam öldürme ve organize suç örgütleriyle ilgili gerilimli davaların görüldüğü mahkeme binalarına ve duruşma salonlarına silahlı kişiler ellerini kollarını sallayarak girebiliyorlar." diye konuştu.





Cihan