İstanbul Barosunun yaptığı açıklama şu şekildedir.

İstanbul Barosu'nca, Ceza muhakemesi Kanunu'nun sanık ve mağdurlar için avukat görevlendirme işlemlerinin elektronik ortamda sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve bilgilerin kayıt altına alınabilmesi için CMK Asistan Sistemi uygulamaya hazır hale getirildi. CMK Uygulama Servisince  Karakol, savcılık ve mahkemelerden gelen avukat talepleri üzerine  yapılan avukat görevlendirmeleri 21.01.2013 tarihi itibariyle CMK Asistan Robotu ile yapılmaya başlandı.

CMK Uygulama Servisine karakol, savcılık ve mahkemelerden internet üzerinden gelen avukat görevlendirme talepleri görevlilerce kontrol edildikten sonra Arama Robotuna aktarılıyor ve avukat görevlendirme işi CMK Asistan Robotu tarafından yapılıyor.

CMK Asistan Robotu, talebin geldiği bölgedeki puan listesinden puanı en az olan ve o an için herhangi bir mazereti bulunmayan avukatı arayıp görev bilgilerini okuyor ve avukattan görevi kabul ediyorsa “1” e, reddediyorsa “0” a, tekrar dinlemek için “3” e basmasını istiyor. 

Avukat görevi kabul ederse görevin kabul edildiği bilgisini sisteme işliyor, görevle ilgili ayrıntıları okuyor ve kendisine görev bilgilerini içeren bir SMS atıyor. Görevi reddetmesi durumlarında ise ret bilgisini sisteme işleyip telefonu kapatıyor ve Robot sıradaki avukatı arıyor. Avukatın görevi reddetmesi durumunda;  avukatın işi kabul etmesi durumunda alacağı puanın 1/4 ü kadar kendisine ret puanı veriliyor.

Aramalar, 4445271 numaralı CMK Asistan numarasından yapılıyor. Meslektaşlarımız geri dönüşlerde 4445271 no’lu telefonu arayarak CMK servisindeki görevlilerle görüşebilirler.

Meslektaşlarımız Baronet üzerinden mazeret bırakabileceklerdir.

Aranan avukatımız telefonunu cevaplamadığında veya telefonunun meşgul olduğu durumlarda arama için diğer avukata geçmez ve 1 dakika sonra tekrar aynı avukat aranır. Bunun tekrar sayısı “3” tür. Bu 3 aramada da telefonun meşgul çalması veya telefonunun kapalı olması durumunda aranan avukata  “3 saat” mazeret girilir. Telefonun cevaplanmaması veya gelen çağrının reddedilmesi durumunda avukata ret puanı verilir.

Mevcut puan listeleri CMK Asistan Sisteminin daha sağlıklı işlemesi açısından bir sefer için sıfırlanmıştır. 

Atama robotu ile ilgili "tuşlayamama", "robotun duyulmaması" veya yaşanabilecek diğer durumlar ile ilgili sorunlarınızı cmkatama@ istanbulbarosu.org.tr adresine eposta olarak gönderebilirsiniz. Yapılacak incelemeden sonra herhangi bir olumsuz durum tespit edildiğinde puanınıza eklenen ret puanı silinecektir.

Kaynak: istanbulbarosu.org.tr