Bu kapsamda, TCK'nın 104. maddesinde yer alan 'cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocuklarla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmündeki 'şikayet üzerine' ibaresi kanundan çıkartılacak. Ayrıca, çocuk ihmal ve tacizlerinde ciddi ceza artırımlarına gidilecek.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocuk haklarına yönelik yasal düzenlemeleri gözden geçirmek ve sonrasında yeni bir mevzuat oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, üzerinde durulan konulardan birisi TCK'nın 104. maddesi. Maddede yer alan 'cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocuklarla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmündeki 'şikayet üzerine' ifadesinin kaldırılması öngörülüyor. Ayrıca, çocuk ihmal ve tacizlerinde ciddi ceza artırımlarına gidilmesi tartışılıyor.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre Türkiye'de Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Çocuk Koruma Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu başta olmak üzere 70'e yakın kanunda çocuklara yönelik özel düzenlemeler yapılıyor. Bakanlık tüm bunları gözden geçirerek, yeni bir mevzuat çalışması yapacak.



Cihan