Fatih ve Eyüp Belediyesi danışmanı Sibel Üresin'in "Çok eşlilik yasal olsun" görüşüne Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Nuri Turanboy, "Çok eşliliği kadınlar da talep ederse ne olacak evlilik düzeni" diye tepki gösterdi. Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Yaman ise, "Bu düşüncenin kadın ve cinsellik istismarı boyutu da vardır" dedi.
Muhafazakar aile danışmanı olarak bilinen Ftih ve Eyüp belediyesinin danışmanı Sibel Üresin'in "Çok eşlilik yasal olsun" sözlerine hukukçu ve ilahiyatçılar tepki gösterdi. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Kürşat Nuri Turanboy, "Çok eşliliği kadınlar talep ederse evlilik düzeni nasıl olacak" dedi.

-"BİR EŞ, BAŞKA BİR EŞİN VARLIĞINA NASIL KATLANIR"-

Turanboy, bu taleplerin sonrasında şeriat düzeninin gelebileceğini söylerken, dengenin sağlanamayacağını açıkladı. Erkeğe, "çok eşlilik" hakkının verilmesinden sonra kadınların da talep edebileceğini söyleyen Turanboy, "Kadınlar da çok rahat böyle bir hak talep edebilir o zaman yasallık söz konusu olunca. Birden fazla kişiyle evli erkek veya kadınlar söz konusu olur o zaman. Evliliğin bir önemi kalır mı?" diye sordu. Hukukun temelinde eskiyi atmak yerine yenisini getirmenin olduğunu vurgulayan Turanboy, "Modern dünyada tek eşlilik geçerlidir. Biz modern devlet düzenininde tek eşliliği benimsedik. Eskiler mi geri gelecek yani" diye konuştu.
Bu sözleri sarf edenlerin Anadoludaki insanların çok eşliliği kabul edebilir düşüncesinin uyandığını sandıklarını belirten Turanboy, "Anadolu için ayrı hukuk mu geliştireceğiz yani. Anadoludaki kadının gruru yok mu? Kadın onuru ile ilgili bu. Bir başka eşe nasıl katlanacak kadın. Biraz daha gerilere götürmek demektir bu. Toplum bunu istiyorsa yapalım mantığıda olmamalı. Toplumun onuru yok mu" dedi.

-"KADINA CİNSEL İSTİSMAR SÖZ KONUSU OLUR"-

İslam'ın erkeklerin aynı anda birden fazla eşle nikahlı olmasını teşvik etmediğini, kategorik olarak da yasakladığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Yaman, Kur'an'ın ilgili ayetlerine bakıldığında normal şartlarda tek eşliliğin tavsiye edildiği görüldüğünü söyledi. Kazakistan'da erkeklerin sayısının kadınların sayısının yarısından daha az olduğunu belirten Yaman "Böyle bir toplumda yaşıyor olsanız, ya hukuk dışı birlikteliklere yani zinaya göz yumacaksınız ya da hukukun denetiminde olmak üzere çok eşli evliliklere izin vereceksiniz. Birinci tutumun toplumsal çürümelere, ahlaki yıkımlara yol açacağı, aile kurumunu yok edeceği, nesil güvenliğini ortadan kaldıracağı tartışılmaz bir husustur. Üstelik bunun kadın ve cinsellik istismarı boyutu da vardır. Hal böyle olunca konuyu hem denetim altında tutup istismarları engellemek hem de toplumsal güvenliği ve istikrarı sağlamak bakımından hukuk çerçevesinde ele alıp çözümlemek en uygun yol olsa gerektir" şeklinde konuştu.


ANKA