Eğitim-Bir-Sen, 2010-2011 eğitim öğretim yılının ilk yarısının, 730 bin öğretmen ve 16 milyon öğrenci için çözüm bekleyen pek çok sorunla birlikte sona ereceğini hatırlatırken, sorunların çözümünü ise "zihniyet devrimi, sivil anayasa" olarak ifade etti.

Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye'deki pek çok sorunla birlikte eğitim ve eğitimcilerin sorunlarının çözümü için zihniyet devrimi gerektiği belirtildi. Zihniyet devriminin öncülüğü ise, "Sivilleşmeye, demokratikleşmeye yönelik bir samimi gayretin toplumun tüm kesimlerince ortaya konulmasıdır. Türkiye'nin sivilleşmesinin, demokratikleşmesinin ve bireyin hak ve özgürlüklerinin önündeki en büyük engel, mevcut darbe Anayasasıdır. Darbe döneminin kalıntılarını ortadan kaldıran, bireyi merkeze alan, devletin milletinden milletin devletine geçişi sağlayacak sivil bir Anayasa'nın hazırlanması olmazsa olmazlarımızdan biridir" şeklinde ifade edildi.

-"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI AYABINDAN KURTULMALIYIZ"-

Eğitim-Bir-Sen başörtüsü yasağına da değinerek, "Özgürlük alanlarını genişleten yeni Anayasa ile inancı gereği başını örten kızlarımızın, hiçbir hukuki dayanağı olmayan yasaklarla eğitim hakkından yoksun bırakılması ayıbından da kurtulmalıyız. Keyfi olarak uygulanan başörtüsü yasağına son verilerek, başörtüsü üniversitelerde serbest olmalı ve başörtüsüyle üniversiteyi bitiren kızlarımız kamuda da çalışabilmelidir. Laikliğin beşiği Fransa'da hiçbir engelle karşılaşmadan okuyabilen, Belçika parlamentosunda ayakta alkışlanan başörtülü kadınların, büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde, "laiklik elden gidiyor' bahanesiyle temel insan haklarından yoksun bırakılmaları utanç vericidir" dedi.

-"YARGI AÇILIMI İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİDİR"-

Demokratik Açılım, Alevi Açılımı, Roman Açılımı'nın yapıldığı Türkiye'de başörtülü kızların ikinci sınıf muamelesi gördüğünü öne süren Eğitim-Bir-Sen, "Başörtülü kızlarımızın en temel hakları olan eğitim ve çalışma hayatının dışına yargı marifetiyle itilmesini anlamak mümkün değildir. İş yükü fazlalığından yakınan yargının, yasamanın görev alanına girmesini engelleyecek adımlar atılmalı, Yargı Açılımı için bir an önce harekete geçilmelidir" ifadelerini kullandı.

-"EĞİTİM SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"-

Açıklamada, eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilerek, "Sıkça değişen sınav sistemleri başta olmak üzere eğitime ayrılan bütçenin yetersizliği, kalabalık sınıflar, öğretmen açığı, yeni müfredatların ve yapılandırmacı yaklaşımın uygulamasından kaynaklanan sıkıntılar, öğretmen yetiştirme ve istihdam biçiminden kaynaklanan sorunlarla öğretmenler için hizmetiçi eğitimin yeterli düzeyde olmayışı gibi konular üzerinde çokça durulmalıdır" denildi.
Öğretmen açığı konusunda ise, Bakanlığın 120 bin kadrolu öğretmen ataması yapması gerektiği bildirildi.

-"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YARATILMALI"-

AKP tarafından TBMM'ye sunulan ve İmam Hatip Liseleri'ne polislik yolu açan kanun teklifinin değerlendirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Eğitim sistemi içerisindeki kurumlardan mezun olan herkesin istediği fakülte, akademi ve bölümleri tercih etme ve okuma hakkı olmalıdır. Bu nedenle okul ayrımı yapılmadan herkes istediği eğitim kurumuna girebilmelidir. Bunun için İmam Hatip Lisesi mezunlarının polis olmaları başta olmak üzere eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır."

-ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ASKERLİK HİZMETİ-

Askerlik hizmetini yapacak öğretim üyelerinin akademik çalışmalarını aksatmaması için temel askerlik eğitimlerinden sonra askerlik hizmetini akademisyen ihtiyacı olan üniversitelerde yerine getirmelerine imkân sağlanması gerektiği belirtildi.
Hazırlanan raporda; "18. Milli Eğitim Şûrası'nda alınan kararlar, geçmiş yıllarda olduğu gibi, tozlu rafların arasında unutulmaması" gerektiği ve Kurum İdari Kurulu Ekim 2010 metninde yer alan, "lise ve dengi okul mezunu olarak görev yapan personelden, ön lisans ve lisans öğrenimlerini tamamlamak isteyenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla, görev yaptıkları idarelerce gerekli kolaylığın sağlanması; eğitim çalışanlarının müze ve diğer tarihi yerlere ücretsiz olarak girebilmelerinin sağlanması için çalışma başlatılması; öğretmenevi üye aidatı uygulamasının kaldırılarak, tüm eğitim çalışanlarının öğretmenevi üyesi olarak kabul edilmesi" çalışmalarının başlatılması gerektiğine de değinildi.(ANKA)
(EYL/ÖMR)