Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'ne yedek üye olarak atanan Alpaslan Altan'la ilgili eleştirilere yanıt vererek, "Doğru bir atama yaptığım kanaatindeyim" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan'daki temaslarını tamamlayarak THY'ye ait özel uçakla saat 16.45'te yurda döndü. Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Gül, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Gül, Alparslan Altan'ın Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine atanmasına ilişkin eleştirilerin sorulması üzerine şöyle yanıt verdi:
"Açıkçası ben kimseyle herhangi bir polemiğe girmem. Bilinsin diye söylemek isterim. Atama yapmam gerektiğinde kimlerin olabileceği ile ilgili hazırlık yaptırdım. Önüme gelen listede birbirinden değerli bürokratlar vardı. Baktım ki, içlerinden birisi daha önce hiç tanımadığım bir isim. 7 sene savcılık 9 sene de raportörlük yapmış. Anaysa Mahkemesi'ne de girerken başkanı kimdi biliyorsunuz. Bunun takdirle karşılanmasını beklerdim. Ayrıca hukuk doktorası yapmış, Türkiye’nin her yerinde savcılık yapmış. Ben doğru bir atama yaptığım kanaatindeyim."

-BAŞBAKANIN ABD ZİYARETİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye gitme ve Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın ABD'ye döneceği kararını açıkladığı belirtilerek bu konudaki görüşlerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
"Biz Washington’la savaş halinde değiliz ki. Dolayısıyla büyükelçinin gitmesini ben de onayladım. Tabi ki Sayın Başbakanın kendi kararıdır ve böyle dünya ile ilgili önemli bir meselenin bütün dünya liderlerinin bulunduğu bir ortamda ve bugün dünyanın en büyük sorunlarının konuşulacağı bir ortamda Türkiye’nin bulunması önemlidir. ABD ile olan anlaşmazlığımızı çözümü ve bu konudaki tavrımız, gayretlerimiz de arkadaşlarca.. bu çalışmaların esas merkezi de Washington’dur, Ankara’da yapılmayacaktır. Onun için ben milletvekillerimiz de bütün siyasi partileri, önemli yazarları, önemli işadamlarını da aynı şekilde gidip, bu ülkede daha çok çalışmalarını, Türkiye’nin etkinliğini göstermelerini doğru bulurum."

-İMZA KRİZİ-

Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa değişikliği teklifindeki imza krizinin hatırlatılması üzerine, "İnanın ki, biz yurt dışındayken, Türkiye’de olup bitenleri çok yakından takip etmedik. Oradaki görevlerimizi en iyi yapalım diye, sabah 8’den gece yarısı 1’e, 2’ye kadar heyetlerimizle koşturduk. Buranın iç politikası ile ilgili konuşmadık. Sadece gazeteci arkadaşlar bahsedince ben, ‘ne olacak ki varsa ismi alınır’ dedim. Biraz sonra Sayın Meclis Başkanı ile görüşeceğim, gitmeden önce bazı hukukçular ve siyasetçilerle yaptığım toplantıdaki intibalarımı kendisine aktaracağım" yanıtını verdi.

-ANAYASA MAHKEMESİ'NE ATAMA KONUSU-

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçtiği Alparslan Altan'ın Yüksek Mahkeme'de raportörlük görevini yürütürken, Denizcilik Müsteşarlığı Yardımcılığına atandığını ve 31 gün burada görevi yaptıktan sonra, Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçildiğini belirtmiş ve atamanın "kanuna karşı hile niteliğinde olduğunu" iddia etmişti.(ANKA)
(ÖÜ/ÖMR)