Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın anayasa değişikliğiyle ilgili önerisinin başlattığı tartışmalara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Gül, "Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliğini iptal ederse hükümet bunu yok hükmünde sayıp, paketi bütün olarak referanduma götürmelidir" diyen Can'ın önerisiyle ilgili değerlendirmesi sorulduğunda "Biraz tartışılsın bakalım" dedi.

Kore Savaşı’nın 60. yıl dönümü nedeniyle Güney Kore’ye giden Cumharbaşkanı Abdullah Gül, uçakta gazetecilere göndemdeki konulara alişkin açıklamalarda bulundu. Gül Türkiye'nin dış politikada 'eksen kayması' yaşandığı yolundaki eleştirileri şöyle değerlendirdi: "Dünyanın her tarafında var. Bu eksen yanlış ortamlarda konuşuluyor. Bakın İngiltere’ye, Fransa’ya. İspanya’ya bakın. Dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerle çok iyi ilişkileri var. Bunların ekseninden bahsediliyor mu? Türkiye’nin komşularıyla ilişkileri açısından, Türk Cumhuriyetleri açısından, tüm Müslüman ülkelerle ilişkileri açısından kalkıp da ’Türkiye’nin ekseni kayıyor mu’ diye konuşmak bilgisizliktir veya kötü niyettir açıkçası. Türkiye’nin komşusuyla veya bölgesindeki veya yakınındaki bir ülkeyle ilişkisine bakıp eksenini tartışmak kadar abes bir şey olmaz. ’Japonya’nın ekseni neresi?’ diye tartışılıyor mu? Yeni Zelanda’nın eksenini kimse tartışıyor mu?"

Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Osmaniye’deki PKK saldırısında şehit düşen 47 günlük asker eşi Pınar Akdağ için yazdığı yazıda terörün eski kanlı günlerine döndüğü yönünde açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Hep söylüyorum Türkiye’nin en önemli meselesi, gündemi bu konudur, adını ne koyarsanız koyun. Terör örgütleri bazen kullanılır, bazen motive edilir, bazen de ihale alır. Kendi kuralları yoktur. Terörle topyekun mücadele edilmelidir. Sadece silahla mücadele değil, terörü minimize etmek, terör örgütünü izole etmek için bütün boyutlarıyla topyekun mücadele ediyoruz. Terör Türkiye’nin daimi gündemidir, hiçbir zaman gündemden düşmedi."

Bir gazetecinin "Terör örgütü PKK’nın kullanılmasını, ’İhale ediliyor’ derken İsrail’i mi kastettiniz?" yönündeki sorusunu Gül, "Elimizde kesin delil olmadan kimseyi kolay kolay suçlayamam. Bunlar büyük suçlamalar. Ben öyle bir şey kastetmedim" diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Geçen sene terörle ilgili konuşurken ’güzel şeyler olacak’ demiştiniz. Hala umudunuzu koruyor musunuz?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Türkiye bu işlerden kurtulacak, kesin kurtulacak. Biraz yoluna girerken baltalayanlar olur, bu işlerin devam etmesini isteyenler olur. Bu işlerden kurtulacağız. Açıkçası Türkiye’de teröre gerekçe olacak hiçbir şey olmadığına da samimi olarak inanıyorum. Türkiye’nin her bakımdan standartları giderek çok yükseliyor. Eskiden tabu olan şeyler tabu olmaktan çıkmış vaziyette. Hayatınızın parçası oldu. Türkiye’nin demokrasi standartları terörü ve teröristi izole etme açısından çok önemlidir."

Gül, İran konusundaysa şu değerlendirmeyi yaptı: "Biz asla komşumuzda, bölgede nükleer silah görmek istemeyiz. Bu nükleer mesele ya diplomasiyle hallolacak ya da Irak’ta gördüğümüz şeyler olacak. Irak’ta gördüğümüz şeyleri görmeye tahammülümüz yok."

Gül, Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can’ın anayasa değişikliği konusundaki görüşleriyle ilgili soruyu ise "Biraz tartışılsın bakalım" diye yanıtladı.(Vatan)