'Cunta balansına hukuk ayarı' yazılı pankartlar ve cübbeleriyle yürüyen avukatlar adına konuşan Avukat Hüseyin Tanrıverdi, ''Biz ülkemizde artık cuntacı zihniyetin tarihe karışmasını, bir daha darbe planlarıyla ülkenin geriye gitmesine karşı çıkıyoruz.'' diye konuştu. Avukatların yürüyüşüne vatandaşlar alkışlarla destek oldu.

Sincan Tren İstasyonu önündeki parkta toplanan platform üyesi avukatlar, cübbeleriyle 4 Şubat 1997'de Sincan Atatürk Caddesi'nde tankların yürütülmesini protesto etti. 'Cunta Balansına Hukuk Ayarı', 'Darbe mi Bir Daha Asla', 'Cuntaya Hayır, Demokrasiye Evet', 'Cuntacılar Honduras'a' yazılı dövizler taşıdılar.

Avukatlar, daha sonra tankların yürütüldüğü Sincan Atatürk Caddesi'nde 'Demokrasi Yürüyüşü' gerçekleştirdiler. Grup adına açıklama yapan Platform Başkanı Hasan Hüseyin Tanrıverdi, 4 Şubat 1997'de Sincan Atatürk Caddesi'nde demokrasi ve millet iradesine karşı tankların yürütüldüğünü, bu olayın 13. yıl dönümünde hukukçular olarak aynı yerde 'demokrasi yürüyüşü' yaptıklarını ifade etti.

Tanrıverdi, "Bizler, hukukçular olarak söylenecek sözlerin zamanı geldiğinde söyleneceğine inanıyoruz. Hukuka, demokrasiye, millet iradesinin üstünlüğüne inananan avukatlar olarak bugün burada demokrasi yürüyüşünü yaptık." şeklinde konuştu.

Cuntacı zihniyetin tarihe karışması gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, "Artık bir daha darbe planları ve eylemleriyle ülkemizin geriye gitmesine karşı çıkıyoruz. Derdimiz kurumları ve kişileri hedef almak değil, cuntacı zihniyetin artık tarihe karışmasıdır." dedi.

Demokratik tepkileriyle bu zihniyetin bir daha gelmemek üzere mazide kalmasını isteyen bütün kişi ve kurumlara sonsuz destek verdiklerini vurgulayan Tanrıverdi; hukukçular olarak, demokrasi karşıtı girişimlerin çözümünün sivil ve demokratik bir anayasadan geçtiğine inandıklarını belirtti. Tanrıverdi, "Meclisimizde kavga sahnelerinin artık olmamasını, yerine sivil ve demokratik anayasa için gerekli çalışmanın yapılmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Bazı vatandaşların, avukatların demokrasi yürüyüşünü alkışladıkları görüldü. Avukatlar, yürüyüş ve kısa açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı. 28 Şubat sürecinde 4 Şubat sabahı tanklardan oluşan askeri konvoy, Sincan Atatürk Caddesi'nden ilerlemiş ve Akıncı Ana Jet Üssü'ne yönelmişti. Tankların Sincan'da dönemin Refah Partili belediyesinin düzenlediği Kudüs Gecesi'ne tepki için yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. (CİHAN)