İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 11 sayfalık bir dilekçe gönderen İSTEK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Dalan'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, müvekkillerinin yokluğunda tutuklama kararı çıkarıldığını hatırlattı. Dalan'ın gelmemesinin nedeninin bazı yayın organlarında söylediği gibi 'suçlu olmasından' değil aksine tutuklama kurumunun işlevine uygun kullanılmadığı ve tutuklamanın bir önlem olmaktan çok 'peşin ceza' gibi kullanıldığı gerçeğinden kaynaklandığı kaydedildi.

Dalan'ın kurduğu vakıf vasıtasıyla meydana getirdiği milyarlarca dolarlık okul zinciri ve üniversitenin tümünü devlete bağışladığını ifade edilen dilekçede, böyle bir kişiliğin darbeci olmasının düşünülemeyeceği belirtildi.

Soruşturma savcılarının elinde hiçbir somut kanıt bulunmadığı halde Dalan'ın suçlu gibi gösterildiği ve kaçak durumuna düştüğü anlatılan dilekçede, "Bedrettin Dalan yargılanmaktan asla kaçmamaktadır, yargısız infazdan kaçmaktadır. Müvekkilimiz işlevine uygun kullanılmayan tutuklama tedbirinin kendine karşı uygulanmaması durumunda maddi gerçeğin ortaya çıkması için Türkiye'ye gelerek yargılanmasına olanak sağlayacaktır. Bu yargılama sonucu ceza tayin edilecekse bunu da onurla çekmeye razıdır. Ancak bilinmelidir ki müvekkilimizin herhangi bir suçu yoktur ve yurt dışında bulunması suçlu olmasından değil tutukluluk müessesesinin yanlış uygulanmasından kaynaklanmaktadır." denildi.

Dilekçede CMK'nın 246. maddesinin 1. fıkrası kapsamında tutuklanmayacağı konusunda yasada belirtilen güvence belgesi verilmesi halinde Dalan'ın ülkeye gelerek ifade vereceği ve yargılamanın her aşamasında yer alacağı belirtildi.

(CİHAN)