Danıştay'ın kuruluşunun 143. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Danıştay ve İdari Yargı Günü"ne Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, bazı Anayasa Mahkemesi üyeleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Yargıtay Genel Sekreteri Salih Kocalar ile çok sayıda yüksek yargı mensubu katıldı.

Törende konuşan Danıştay Başkanı, idari yargıda açılan dava sayısının mevcut yapının kaldıramayacağı oranda artmasının idari yargıda kimi yapısal değişiklikleri gerekli kıldığını belirterek, "Bu değişikliklerin salt idari yargı düzeninin en üst noktasında daire ve üye sayısının artırılması suretiyle olması ve artırılan bu kadrolara kıdem esasına gerekli hassasiyet gösterilmeksizin seçim yapılması yalnızca yeni sorunlara yol açan, sistemin bütünlüğünü bozan, verimliliği azaltan geçici bir önlemdir. Hatta önlem bile sayılamaz" dedi.

Birden, "Belli bir görüşe ve ulaşılmak istenen hedefe göre idari yargı oluşturma çabası olduğu izlenimi veren bu tür girişimlerden vazgeçilmesi ülkenin ve adil yargılanmaya ihtiyacı olan herkesin yararınadır" ifadelerini kullandı.

Haşim Kılıç da törene geldi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da, "Hiçbir zaman ifade edilen düşüncelerden dolayı, belirtilen yaklaşımlardan dolayı hiçbir şekilde bir kırgınlık, kızgınlık içinde olmadım. Bu sebeple de Danıştayımızın kuruluş yıl dönümüne tabii ki geldim ve geleceğim" dedi.

"Sayın Birden'e bir sitemde bulundunuz mu?" sorusuna ise Kılıç, "Hayır" yanıtını verdi.

Başka bir gazetecinin "Danıştay Başkanı Birden'in konuşmasında Anayasa Mahkemesindeki bazı özlük haklarına yönelik sitemde bulunduğunu" savunarak, "Bundan rahatsız oldunuz mu?" şeklindeki sorusunu Kılıç, "Bu yasama organının bir takdiridir. O konuda benim bir şey söylemem mümkün değil. Tabii ki yasama organı takdir ederse Danıştayımıza ve diğer yargı mensuplarımıza da bu konuda gerekli imkanlar sağlanır. Bunun makamı ve yeri yasama organıdır. O nedenle benim birşey söylemem söz konusu değildir" diye yanıtladı.

Gül'ün mesajı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, yayımladığı mesajda, 1982 Anayasası'na göre, Cumhuriyetin değiştirilemez temel nitelikleri arasında olan hukuk devleti ilkesinin, idarenin hukuka bağlı olarak görev yapmasını ve temel hak ve hürriyetlerin teminat altına alınmasını gerektirdiğini ifade etti.

Gül, şunları kaydetti:

"Bu bakımdan Danıştaya ve diğer idari yargı mercilerimize esaslı işlevler yüklenmiştir. Bunların en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi zorunludur."



Cnn Türk