İSTANBUL- Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına ilişkin açılan davanın 5. duruşması bugün görülüyor. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu sanıklar OYAK Güvenlik’in eski Genel Müdürü Orhan Çoban, OYAK Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarık Özyılmaz, OYAK Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Yavuz Selim Kavaklıoğlu, OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Şirketi Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş getirildi. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen davaya bazı tutuksuz sanıklar da katıldı.


TUTUKSUZ SANIK ÜNAL SAVUNMA YAPTI
Davada tutuksuz sanık Murat Ünal savunma yaptı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, sanığın Danıştay saldırısı sonrasında yaptığı telefon konuşmasında, "Biz bu işi yaptık" cümlesinin ne anlama geldiğini sordu. Bu soruya Boztaş, "Basın öyle bir haber yapıyor ki, kızgınlık belirtisi olarak söyledim" dedi.

AVUKATLARIN GETİRDİĞİ BİLİRKİŞİ DİNLENİLDİ
Ünal’ın savunmasının ardından bazı sanık avukatlarının isteği üzerine duruşmaya gelen Uzman Bilirkişi Çağlar Ülküderner dinlenildi. Dava dosyasında yer alan hard disklerle ilgili 46 sayfalık rapor hazırladığını belirten ve raporu mahkemeye sunan Ülküderner, dava dosyasında yer alan hard diskteki dosyaların silinme tarihin 06 Haziran 2006 olduğunu söyledi. Silme işleminin komut verilmeden yapıldığına dikkat çeken Ülküderner, hard diskte yeterli yer kalmadığından, hard diskteki görüntülerin en eski tarihten başlayarak silinebileceğini vurguladı.

"SİLİNDİ DENİLEN DOSYALARI BEN GERİ DÖNDÜRDÜM"
Silindiği iddia edilen hard diskteki 43 dosyayı geri dönüştürdüğünü (ortaya çıkardığını) belirten Ülküderner, "Dava dosyasında yer alan bilirkişi raporunda denildiği gibi 'hard diskteki dosyaların geri dönüştürülemeyecek şekilde silinmesi’ gibi bir durum yok. Silindi denilen 466 dosya da geri döndürülür" diye konuştu. Bilirkişi raporunda geri dönüştürülemeyecek şekilde silindi denilen bazı görüntüleri geri dönüştüren Ülküderner, bu görüntüleri de duruşma salonunda mahkeme heyetine izletti. Duruşmaya öğle arası verildi.

HEPSİ İNCELENMİŞ AMA "O BİLGİSAYAR" İNCELENMEMİŞ
Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin OYAK Güvenlik’in eski Genel Müdürü Orhan Çoban’ın da aralarında bulunduğu 10 sanıklı dava İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediliyor. Sanık Çoban’ın kameraları kayıt eden cihazın Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki dolapta kilitli olduğunu ve sistem arıza yapsa bile Genel Sekreter odasındaki bilgisayarda kamera görüntülerinin izlenip, kayıt yapılabildiğini söylemesine üzerine mahkeme harekete geçmişti. 

Danıştay’a yazı yazılarak Genel Sekreter Yardımcısı’nın odasında bulunan bilgisayarın durumunu soruldu. Danıştay tarafından İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen cevap yazısında, "Saldırının yapıldığı dönemdeki Genel Sekreter tarafından kullanılan bilgisayarın hala muhafaza edildiğini’ belirtti. Bu cevap üzerine mahkeme hemen harekete geçti. Danıştay’a yeni bir yazı gönderen mahkeme, söz konusu bilgisayarın bir an önce davanın görüldüğü İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini istedi.

HEPSİNİ İNCELENMİŞ AMA "O BİLGİSAYAR" İNCELENMEMİŞ
Mahkeme Danıştay’ın yanı sıra bir yazı da saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yazdı. Mahkeme, Emniyet’e 'Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki bilgisayar incelendi mi?" diye sordu. Emniyetin cevabı bugün mahkemeye ulaştı. Söz konusu soruşturma kapsamında Danıştay’dan kamera kayıtları yapan bilgisayarların hard disklerinin alınarak incelendiğini belirten Ankara Emniyet Müdürlüğü, Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki bilgisayarda inceleme yapılmadığını belirtti.

"O GÜNE" DAİR HİÇ BİR KAMERA KAYDI YOK
Danıştay saldırısının gerçekliği gün binadaki güvenlik kameralarının kayıt yapmaması ya da kamera kayıtlarının "yok olduğu"nun anlaşılması üzerine bir soruşturma başlatılmış, soruşturma "kamera kayıtlarının silindiği" iddiasıyla davaya dönüşmüştü. Davanın OYAK Güvenlik’in eski Genel Müdürü Orhan Çoban’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığı var.



Gazeteport