NEVİN BİLGİN 

Genelkurmay’ın ‘sanığı oldukları davalar ve yönetimlerindeki birliklerin uğradığı saldırılardaki zaafiyetleri” nedeniyle açığa alınan 3 generali terfi ettirme ısrarı sürerken,  Meclis Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’dan ilginç bir uyarı geldi. Anayasa uzmanı Prof. Kuzu “AYİM yoluyla YAŞ kararını delme çabası bizi eski Danıştay Paşaları dönemine geri döndürür” dedi.

YAŞ’TA VERİLMEYENİ, AYİM Mİ VERECEK?

Anayasada YAŞ kararları düzenlemesi yapılırken terfiler dışındaki kararlara yargı yolunun açıldığını belirten Prof. Kuzu, “Askeri terfiler YAŞ’tan geçerek kabul ediliyor. Sen YAŞ yoluyla terfi almamışsın, bunu gidiyorsun başka yolla almaya çalışıyorsun. Böyle bir model yok ki. Bugüne kadar böyle bir sistem uygulanmamış” dedi.

ASKERİ HİYERARŞİ TAMAMEN BOZULUR

AYİM yoluyla terfinin 1970’li yıllardaki “Danıştay Paşaları” yolunu açabileceğine dikkat çeken Kuzu “Eğer üç paşanın dediği yapılırsa, 70’li yıllardaki, yargı yoluyla gelen ‘Danıştay Paşaları’ dönemine geri dönülür. Şimdi yapılmaya çalışılan 70’lerdeki o Danıştay paşalarının yoluna gitme, hukuku delme yöntemidir. Eğer bu yol bir açılırsa bundan sonraki bütün YAŞ terfileri dava konusu olur ve bütün kuvvet kademesi alt üst olur. Askeri, bu kendi içinde perişan eder. Hiyerarşi bozulur” uyarısı yaptı.

NEDEN DANIŞTAY PAŞALIĞI DENİLDİ?

1980 Anayasası öncesinde, generalliğe terfi edemeyen albaylar, Danıştay’a başvurdu. Danıştay da bu isimlerin başvurularını kabul etti ve albayları generalliğe terfi ettirdi. Bu yolla general olanlara Danıştay Paşası denmeye başlandı. Ancak bu durum TSK’nın iç işleyiş ve terfi sistemini, bütün kuvvet komutanlıklardaki kademeleri alt üst etti. 1980 Anayasasında YAŞ’ın atama kararları yargı denetimi dışına çıkarılarak bu kargaşa ortamına son verildi.



Star