Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, açılışı yapılan Danıştay'ın hizmet binasına ilişkin bilgilere ve Bakan Bayraktar'ın görüşlerine yer verildi. 

Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası'na ait fikir projelerinin elde edilmesi için yapılan yarışmaya 64 projenin katıldığı belirtilen açıklamada, mimar Cem Açıkkol tarafından hazırlanan ve birinciliğe layık görülen projenin hayata geçirilmesiyle, Danıştay Hizmet binasının yapımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denetiminde tamamlandığı vurgulandı. 

Binanın Ankara-Eskişehir yolunda stratejik bir konumda yer alan 62 bin 310 metrekarelik dikdörtgen formlu arazi üzerinde konumlandırıldığı ve özellikle yapının bulunduğu alanın uçuş sahasında olması nedeniyle yapının mania hattına uygun olarak projelendirildiği ifade edilen açıklamada, ''Yapı başkanlık, başsavcılık, kurullar, dava daireleri ve sosyal tesis birimlerinden oluşmaktadır. Arazi kararları alınırken, binanın plansal ve kütlesel şemasının ihtiyaç durumunda ek blokların yapımına cevap verebilecek, yapının gelecekteki gelişimine imkan tanıyacak şekilde konumlandırılmasına dikkat edilmiştir. İnşaat aşamasında Danıştay Başkanlığı'nın yeniden yapılanmasıyla artan üye sayısı sebebiyle beşinci bir dava dairesi bloğu tasarlandı'' denildi. 


Hüseyin Karakullukçu: 'Olmazsa olmazım, Danıştay'ım sevdalım'


Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

''Yapının merkezinde, başkanlık bloğuna bitişik tasarlanan dairesel formlu genel kurul salonu, ana organizasyon açısından önemli bir yere sahiptir. Yaklaşık 150 kişiye hizmet vermesi planlanan genel kurul salonunda, kürsü ile görsel ilişkinin güçlendirilmesi için salon kademeli tasarlanmıştır. Yapı kompleksinin güney doğrultusunda yer alan sosyal tesisler, sağlık birimleri, anaokulu, yemekhane ve 800 kişilik konferans salonundan oluşmaktadır. Sosyal tesisler, iç sokak şeması ile beslenen mekanlar olarak kurgulanarak, idari birimlerle olan bağlantıları hem açık hem kapalı sağlanabilecek şekilde planlanmıştır. Bu tasarım anlayışı sosyal mekanların haftasonları da bağımsız bir şekilde çalışabilmesine olanak sağlamaktadır. 

-Yağmur suları depolanarak bahçe sulamada kullanılacak- 

Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası'nda protokol girişine ek olarak ana giriş, personel girişi, sosyal tesis girişi, anaokulu ve konferans salonu girişi olmak üzere 7 giriş bulunmaktadır. Ana giriş ''U'' şema planının ortasında bir köprü gibi davranarak dava daireleri bloklarına doğru uzanmaktadır. Başkanlık bloğunun girişi ise protokol girişi olarak tasarlanarak gerektiğinde mekansal olarak genel kurul salonunun fuayesi olarak da kullanılacaktır. Ayrıca binaların girişleri, başkanlık, personel ve sosyal tesisler için yapının alt zemin katından, ana giriş, sağlık, anaokulu ve konferans salonu için ise üst zemin katından sağlanmaktadır. 

Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası projesi yangın, sığınak, otopark, enerji verimliliği yönetmeliklerine uygun olarak projelendirilmiştir. Yangın Yönetmeliği doğrultusunda odalarda sprinkli sulu söndürme, arşiv birimlerinde ise gazlı söndürme sistemi bulunmaktadır. Binanın ısıtılma ve soğutulması fan-coil sistem ile sağlanmakta olup, ısıtma sisteminde yüksek verimli yoğuşmalı kazanlar kullanılmıştır. Bina içi tüm mekanik sistemler merkezi otomasyon sistemi ile yönetilmektedir. Ayrıca, binada enerji kesintilerinde otomatik devreye giren jeneratör grubu bulunmakta olup bina güvenliği bilgisayarlı kamera güvenlik sistemleri ile sağlanmaktadır. Yapıda sürdürülebilir yaklaşım çerçevesinde, yağmur suları depolanarak çevre ve bahçe sulamada kullanılmaktadır.'' 

-''Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar''- 

Açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Danıştay'ın yeni hizmet binasına ilişkin, ''Türkiye Cumhuriyeti Danıştay Başkanlığı Hizmet binası halka hizmet amacıyla en iyi şekilde tasarlanmış ve en hızlı şekilde yapımı gerçekleştirilmiştir'' ifadelerini kullandı. 

Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası'nın 64,8 milyon TL bedel ile inşa edildiğini belirten Bakan Bayraktar, binanın projesinin çıkış noktası, şeffaf, az katlı, insan ölçeğinde yapılaşmaya ek olarak çevreyle uyumlu, gelişmeye açık plan ve kütle organizasyonuna dayandığını vurguladı.



AA