Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin görülen davada savunma yapan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, “Yüce milletim, beni yetiştiren komutanlarım ve silah arkadaşlarım iyi bilsin ki bu hain darbe girişimine hiçbir katkım, hatta haberim bile yoktur” iddiasında bulundu.

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de yargılandığı çatı davasının görülmesine, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinin Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda başlandı.

221 sanıklı davada, mahkemede hazır edilen tutuklu ve tutuksuz sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespiti sırasında kendilerine ayrılan bölümden duruşmayı takip eden mağdur ve müştekiler ile sanık avukatları arasında tartışma yaşandı.

'Her gün gidiyorum yavruma'
Avukatlara tepki gösteren şehit Mucip Arıgan'ın annesi Saliha Arıgan, duruşma salonunda bayıldı. Duruşma nedeniyle hazır bekletilen sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Arıgan, görevlilerce salondan çıkarıldı. Dışarıda sağlık ekibinin müdahalesiyle kendine gelen Arıgan, sanıklar ve avukatlara tepki gösterdi. Oğlunun fotoğrafını taşıyan Arıgan, "Katiller, vatan hainleri kral gibi giyinmişler. Bunların ayaklarında pranga olması lazım. Elimiz kolumuz bağlı. Bunların avukatları satılmış. Bizleri tehdit etmeye kimsenin hakkı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız yanımızda olsun. Bunu özellikle rica ediyorum. Bizim içimiz yanıyor. Yavruma ahdim var, söz vermişim. Her gün gidiyorum yavruma 'Katilini bulup kendi ellerimle cezasını vereceğim' diyorum. Şimdi durmuş yüzlerine bakıyoruz. Buna tahammül edemiyorum" diye konuştu.

'Adresi bilmiyorum, tutukluyum'
Sanıklardan darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında iki çocuğu olduğunu belirterek, "Adresi bilmiyorum, tutukluyum" dedi.
Mahkeme heyeti, kimlik tespitinin tamamlanmasının ardından bazı sanıkların duruşmada henüz hazır edilememesi nedeniyle duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verdi.

Sanıklarla avukatlara tepki
Duruşmayı takip eden mağdur ve müştekiler, salon boşaltılırken, sanıklar, yakınları ve avukatlarına tepki gösterdi. "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı atan mağdur ve müştekilerin bazıları, "Allah sizin belanızı versin. Terörist vatan hainleri. Kanlarınızda boğulun inşallah" diye bağırdı. Bu sırada sanık yakınlarından ağlayanlar oldu. Mahkeme görevlileri, tarafları dışarı çıkararak salonu boşalttı.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde diğer tutuklu sanıkların kimlik tespitleri yapıldı ve iddianamenin özeti okundu. Daha sonra da sanıkların savunmalarına geçildi.

İlk savunma Akın Öztürk’ten
Darbe girişiminin askeri kanadının bir numaralı sanığı olarak gösterilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, ilk savunma yapan isim oldu. Öztürk, bugüne kadar ettiği askerlik yemini doğrultusunda görevini icra ettiğini savundu. Hainlik suçlamasıyla yargılanmanın kendisine verilecek en büyük ceza olduğunu belirten Öztürk, “Yüce milletim, beni yetiştiren komutanlarım ve silah arkadaşlarım iyi bilsin ki bu hain darbe girişimine hiçbir katkım, hatta haberim bile yoktur. Ben bu rütbe ve yaşa gelmiş bir asker olarak silah arkadaşlarıma, vatandaşlarıma silah doğrultacak biri değilim. Bu hain darbe girişimiyle hiçbir ilgim ve alakam yoktur. Aynı şekilde acılarını paylaşıyorum. 46 yıllık hayatım boyunca çok sık olarak ölümle burun burana geldim. Keşke ölseydim de bu şekilde yargılanmasaydım. İçim çok acımaktadır. 15 Temmuz gecesi kalkışılan darbe girişimi ile ülkemiz ve milletimiz bir travma yaşamıştır” ifadelerini kullandı.
Duruşma, Öztürk’ün savunmasıyla devam ediyor.


CNN Haber