Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçunun tamamlanmasının kanun koyucu tarafından aranmadığına dikkat çekilirken şu tespite yer veriliyor: "Zira bu suçun tamamlanmasını aramak da mümkün değildir. Çünkü suç işlenip tamamlandıktan sonra zaten düzen değişmiş demektir. Böyle bir durumda failleri cezalandıracak makam da bulunmayacaktır."

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen Balyoz iddianamesinde "Plan teşebbüste kaldı. Bu nedenle suç işlenmiş sayılmaz." iddialarına cevap veriliyor. Savcılar, iddianamenin 123. sayfasında "suç niteliği ile ilgili kanaatimiz" başlıklı bölümde "darbeye teşebbüs suçunda icrai hareketlerin ne zaman başladığının" tespitinin önemli olduğu belirtti. Buna ilişkin olarak tam bir kural koymanın mümkün olmadığını belirten savcılar, ancak elverişli vasıtalarla hükümeti devirme kastının ortaya konulmasından sonra, buna ilişkin hareketlere başlanması halinde suçların icrai hareketlerinin de başladığının kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçunun tamamlanmasının kanun koyucu tarafından aranmadığını kaydeden savcılar, şu tespiti yaptı: "Zira bu suçun tamamlanmasını aramak da mümkün değildir. Çünkü suç işlenip tamamlandıktan sonra zaten düzen değişmiş demektir. Böyle bir durumda failleri cezalandıracak makam da bulunmayacaktır. Bu nedenle kanun koyucu suçun teşebbüs aşamasını cezalandırma yoluna gitmiştir. Belki bu görüş, TSK dışındaki bir silahlı suç örgütü veya başka oluşumlar için savunulabilir. Ancak TSK içindeki böyle bir yapılanma için savunmak mümkün değildir. Tank ve topun sokağa çıkmasından sonraki sonuç ya ülkenin bölünmesi, ya düzenin değişmesi ya da karşı grubun egemenliği ele almasıdır."

Savcılar, kanunun aradığı cebir unsurunun oluştuğuna dair delilleri de şöyle sıraladı: "Balyoz Harekat Planı'nın gerçekleştirilmesi aşamasında muhtemel eylem yerlerinin keşfi, tutuklanacak kişiler, el konulacak araçlar, görevden uzaklaştırılacak veya emekliye sevk edilecek kamu görevlilerinin belirlenmesi, hassas olarak belirlenen kurum ve kuruluşların başına hangi askerî personelin atanacağının belirlenmesi, zararlı olarak nitelenmesi sebebiyle ilişiği kesilmesi planlanan askerî personelin belirlenmesi, polis teşkilatının ne şekilde yönlendirileceğinin tespiti, basın-yayın kuruluşları ve çalışanları hakkında yapılan planlamalar ve milli mutabakat hükümeti ismiyle harekât sonrasında işbaşına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi suç teşkil eden fiillerin cebirle işlenebilecek fiiller olduğu açıktır." Zaman