İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 275'inci duruşmasında Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Hurşit Tolon ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 37 tutuklu sanık hazır bulundu. Tutuksuz sanık Yalçın Küçük de Oda TV davasından tutuklu bulunduğu için tutuklu sanıklar arasında yer aldı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Nusret Taşdeler, Levent Ersöz, Doğu Perinçek ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 29 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, daha önceki duruşmada sanıklardan Ertaç Giray hakkında İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan farklı bir dava dosyasının incelenmek üzere istendiğini hatırlattı. Özese, ayrıca sanık Hüseyin Buzoğlu'ndan elde edilen deliller üzerinde de naip hakim incelemesi yapılmasına karar verildiğini kaydetti.

Başkan Özese, yapılan taleplere ilişkin yazılan yazılardan bazılarına cevap verildiğini belirterek, mahkemeye ulaşan cevabi yazıları okudu. Özese, mahkeme tarafından naip hakim incelemesi yapılan iki konu ile ilgili olarak incelemenin tamamlandığı ve mahkemeye ulaştığını açıkladı. Ancak bu incelemelerin ayrıntıları konusunda bilgi verilmedi.

Önceki oturumda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazı yazıldığını hatırlatan Özese, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından Kasım 2012 tarihinde hazırlanan raporun, iki cilt kitap ve ekinde bir adet harddisk ile birlikte mahkemeye ulaştığını açıkladı.

Sağlık durumunun cezaevinde kalmasına engel olup olmayacağı daha önce de tartışma konusu olan tutuksuz sanık Şener Eruygur hakkında Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'ndan en son istenen sağlık raporunun mahkemeye ulaştığı da Özese tarafından bildirildi.

Öte yandan, Karagümrük çete davasından hükümlü bulunan Nuri Ergin tarafından da mahkemeye bir mektup gönderildiği açıklandı.

Kimliğini açıklamayan bir kişi tarafından duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'e bazı gazete küpürleri ve 132 adet jpeg formatında fotoğrafın bulunduğu bir CD gönderildiğini belirten Başkan Özese, savcı Pekgüzel tarafından bu CD'nin incelenerek mahkeme kalemine verildiğini ifade etti.

Duruşmaya talepler konusunda karar vermek üzere ara verildiği sırada sanık avukatlarından İlkay Sezer ve Dilek Helvacı, gelen evrakları henüz görmediklerini, incelemek üzere kendilerine verilmesini ve inceleme yapmak için makul süre verilmesini talep ettiler. Avukat İlkay Sezer, ayrıca müvekkili İlker Başbuğ için bazı tanıkların dinlenmesini istediklerini, ancak bu konuda bir karar verilmediğini hatırlatarak tanık dinletme taleplerinin de bir karara bağlanmasını istedi. Duruşmaya ara verildi.



Kaynak: CİHAN