Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe  girişimi sırasında, 4. Kolordu Komutanlığı ve 28. Mekanize Piyade Tugay  Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 216'sı tutuklu, 268 kişinin yargılandığı dava,  sanık savunmalarıyla devam ediyor.    Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan'daki duruşma salonunda  yapılan duruşmada, Genelkurmay Başkanlığında Cari Harekat Daire Başkanlığında  görevli olmasına rağmen 15 Temmuz akşamı 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına  giderek 3. Mekanize Piyade Taburunun komutasını alıp Ankara Emniyet Müdürlüğüne  saldıran sanık eski kurmay yarbay Ejder Yıldırım savunma yapıyor.

Kendisiyle birlikte emrindeki askerlerin suçsuz olduğunu, kirli bir  tuzağın kurbanı olduklarını savunan Yıldırım, yaşananlara ilişkin bütün  sorumluluğu üstlendiğin ifade ederek, "Tabur personeli benim emrimi yerine  getirdi. Yapmasaydılar kanuna karşı gelmiş olurlardı. Bütün sorumluluğu  üstleniyorum. Kanuna, hukuka aykırı bir şey yapmadım, ancak benim de sorumlu  olduğum komutanlarım var." ifadelerini kullandı.
15 Temmuz akşamı davanın firari sanıklarından eski tuğgeneral Ali  Kalyoncu'nun kendisini arayarak, önceki görev yeri 28. Mekanize Piyade Tugay  Komutanlığına atandığını, vakit geçirmeden buraya gelmesi gerektiğini söylediğini  aktaran Yıldırım, aradığı şube müdürünün de gelişmelerden haberinin olduğunu  ifade ettiğini bildirdi.

Bunun üzerine 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına gittiğini  belirten Yıldırım, burada karşılaştığı askerlerin Genelkurmay Başkanlığına terör  saldırısı olduğu yönünde konuşmalar yaptıklarına şahit olduğunu iddia etti. İlerleyen saatlerde Kalyoncu'dan aldığı emir üzerine Genelkurmay  Başkanlığındaki saldırıya karşı komutasındaki 8'i zırhlı 12 araçla birlik dışına  çıktıklarını ifade eden Yıldırım, hazırlık aşamasında hiç kimseye ateş etme emri  vermediğini savundu.

EMNİYETİ ELE GEÇİRMEK İÇİN EMİR ALDI 
İntikal sırasında kendisini arayan Kalyoncu'nun Ankara Emniyet  Müdürlüğüne giderek oranın kontrol altına alınması için emir verdiğini anlatan  Yıldırım, şöyle devam etti: "Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne geldiğimizde kobra helikopteri o  bölgeyi ateş altına almıştı. Bize de her taraftan ateş ediliyordu. Kendimizi  korumak için il emniyet müdürlüğüne girdik, başka bir koruma imkanı yoktu.  Mecburen havaya, savunma maksadıyla ateş ettim. Bu yetkiyi zaten kanunlar bize  veriyor. En yakın binaya girmemiz savunma güdüsüyle yapılan bir harekettir."
Emniyet müdürlüğü binasına geldiklerinde polislerin darbe girişiminden  haberi olduğunu savunan Yıldırım, girişe TOMA'ların çekildiğini, bina  aydınlatmalarının iste kapatıldığını söyledi. Polisin, halkı kendilerine karşı kışkırttığını öne süren Yıldırım,  olay yerinde kendisini vurmaya çalışan keskin nişancıların bulunduğunu iddia  etti.  Yıldırım, kendisini olay yerine gönderen komutanlarından şikayetçi  olduğunu belirtti. Ara verilen duruşmaya, Yıldırım'ın çapraz sorgusuyla devam edilecek.

ATEŞ EMRİ VERİD HAVA DESTEĞİ İSTEDİ 
İddianamede, sanık Yıldırım'ın Ankara Emniyet Müdürlüğü binasını işgal  etmekle görevlendirildiği vurgulanıyor. İddianamede ifadesine yer verilen sanık Fatih Dinç, Ankara Emniyet  Müdürlüğü önüne geldiklerinde Yıldırım'ın aracından inerek halka ateş ettiğini,  daha sonra üsteğmen Ali Görmez'e de vatandaşların bacaklarına ateş etmesi için  emir verdiğini söyledi.
Görmez'in de halka ateş etmeye başladığını, annesi yaşında birini  vurduğuna şahit olduğunu belirten Dinç, "Ejder Yıldırım elindeki telefonla Ankara  İl Emniyet Müdürlüğü binasının bombalanması için hava desteği istedi. Kısa bir  süre sonra bomba sesi duydum." ifadesini kullandı. Süleyman Efe Şekeroğlu da ifadesinde, Yıldırım'ın emri üzerine araçtan  inmeden vatandaşların ayaklarına doğru ateş ettiğini, bu esnada boynunda askılı  çantası olan bir vatandaşın başından vurulduğunu, ancak kimin vurduğunu  görmediğini iddia etti. Şekeroğlu,  "Biraz ileride elektrik direğinin yanında kilolu, bıyıklı,  kel, elinde akrep denilen silah olan polise Ejder Yıldırım'ın ateş ederek  ayaklarından vurduğunu gördüm. O yaralanan polise yardım etmeye gidenlere de ateş  etti." ifadelerine yer verdi.


Akşam