12 Eylül darbesini gerçekleştiren generallerin malvarlıklarına ilişkin MASAK raporu, darbecilerin gayrimenkul zengini olduğunu ortaya çıkardı. Evren’in ailesine ait çok sayıda arsa bulunduğu tespit edilirken; Şahinkaya ailesinin, sadece Yalova’da 90 dubleks konutu olduğu belirlendi. 

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu , darbeci 5 generalin ve yakınlarının malvarlıklarına ilişkin MASAK’tan bilgi istemişti. MASAK da kapsamlı bir rapor hazırlayarak TBMM’ye gönderdi. TBMM kendisine ulaştırılan raporun bir örneğini “bilgi mahiyetinde” Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davaya bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme de 12 Eylül davasının son duruşmasında verdiği ara kararla, müdahil avukatlarının raporu ‘örnek almaksızın’ incelemesine imkân verdi. Müdahil avukatlarına göre MASAK raporu, darbecilerin gayrimenkul zengini olduğunu açığa çıkardı. 

Evren arsa zengini 
Avukatların yaptığı incelemeye göre raporda, Evren’in (kızı Emine Evren’le evli olan) damadı Maksut Süleyman Göksu’nun, Ankara Çankaya’da 3 adet betonarme kârgir bina ve müşterekleri, Erzurum Aziziye’de arsa, Ankara Gölbaşı İncek’te 4, Hatay Karapelit’te 10, İskenderun’da 7 arsası, Marmaris Turunç’ta da arsası olduğu dikkat çekiyor. Evren’in diğer damadı Erkan Gürvit’in ise, Sarıyer’de 41 bloklu kârgir apartman ve arsası ile Şişli’de rezidansı olduğu görüldü. 

‘Şahinkaya konutları’! 
Darbenin hayatta kalan bir diğer mimarı olan Tahsin Şahinkaya’nın oğlu Serdar Şahinkaya’nın, İstanbul Kadıköy’de daire, damadı Mustafa Cemil Kartal’ın Gebze’de kereste fabrikası olan tarlası, Yalova Çiftlikköy’de 90 adet betonarme dubleks blok bina ve 3 adet betonarme tek katlı işyeri, kafeterya ve arsa sahibi olduğu belirtiliyor.
 
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin’in oğlu Oktay Ersin’in Ankara’nın Ayrancı semtinde kârgir apartman, Bodrum Gökçebel’de 29 blok, 169 bağımsız bölümden oluşan binalar, Bodrum Karakaya’da avlulu kârgir ev; kızı Yıldız Ülgenalp’in Ankara Çankaya’da kârgir apartman, Ayrancı semtinde kârgir apartman, gelini Jülide Ersin’in Ankara Çayyolu semtinde 14 blokluk kârgir apartman, eski gelininin de İstanbul Bebek’te 4 katlı, bahçeli, kârgir apartman, bir diğer eski gelininin ise Beyoğlu’nda 6 katlı kârgir apartmana sahip olduğu tespit edildi. 
Dönemin Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun’un gelini Füsun Celasun’un da Ankara Çankaya’da 224 daireli, 5 katlı, 28 bloktan oluşan kârgir apartmanı olduğu belirlendi. 
Raporda, dönemin Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanları Nurettin Ersin ve Nejat Tümer’in gelinlerinin aynı bankanın İstanbul Etiler’deki şubesinde yüksek meblağda hesapları olduğu da belirtildi. 

Türkdoğan: Rapor eksik 
Müdahil avukatlarından Öztürk Türkdoğan, raporun eksik olduğunu ifade ederek “1997’den öncesine ait bilgi yok. Malvarlıklarına ilişkin bilgi, darbe öncesinden, yani 1977’den itibaren gönderilmeli ki darbeyle birlikte nasıl bir malvarlığı edindikleri tespit edilebilsin. Ancak bu raporda bile darbeci ve yakınlarının ciddi bir varlıkları bulunduğu anlaşılıyor” dedi.



 Haber: MESUT HASAN BENLİ