Atpulat, "Bu aynı zamanda anayasal bir suçtur. Suçun temel vasfı, hükümete darbedir. Anayasal düzene karşı işlenmiş bir suçtur, ağır cezalıktır. Bu tarz planları yapanlar sivil mahkemelerde yargılanmalıdır." şeklinde konuştu.

"Balyoz" darbe planı için, "Bu yüzyılda, Avrupa Birliği'ne entegre olmaya çalıştığımız şu günlerde Türkiye için bir ayıptır." değerlendirmesi yapan Atpulat, camilerin bombalanmasından Türk jetlerinin düşürülmesine kadar birçok korkunç eylem içeren kanlı darbe planına tepki gösterdi. Planda 12 Eylül döneminin örnek alındığının anlaşıldığını belirten Rüştü Atpulat, 30 yıl önceki uygulamaların bugün yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Türkiye'nin adının hâlâ darbelerle anılmasının rahatsızlık verici olduğunu söyleyen Atpulat, başta toplumun bunu kabullenmesinin söz konusu olamayacağını ifade etti. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve artık bunları aşması gerektiğini belirten Atpulat, "Balyoz, Kafes, Sarıkız, Ayışığı gibi planları küçük bir grubun hazırladığı anlaşılıyor. TSK'nın komuta kademesindeki birçok kişinin, darbeye karşı olduğu kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Askerî mahkemelerin konjonktüre göre kararlar verdiği iddialarına da değinen emekli Hâkim Albay Atpulat, 25 yıl askerî hâkimlik yaptığını ve bağımsız kararlar verdiğini ifade ederek, "Sıkıyönetimde beş yıl görev yaptım, baskıya şahit olmadım. Baskı, zaman zaman sivil mahkemelerde de kulağımıza geliyor. İnsan unsuru olan yerde bunlar doğaldır." diye konuştu.

MUSTAFA YÜKSEL - ZAMAN