Demokrat Parti 67. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında DP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen programa katılan DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, açıklamalarda bulundu. TBMM'de Menderes ailesinin avukatı Burhan Apaydın'ın başvurusu üzerine yapılan iade-i itibar çalışmasını değerlendiren Uysal, çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Millet nezdinde itibarın verildiğini anlatan Uysal, 27 Mayıs darbesini gerçekleştirenlerin bütün unvanlarının geri alınmasını istedi. Menderes ve arkadaşlarının asılmasını cinayet olarak nitelendiren Uysal, 'Milletin nezdinde itibarları zaten hiçbir şekilde kaybolmamıştı. Hukuk hükmünde bir anlamı olmayan bir kararın, bir cinayetin kimsenin savunamaz hale gelmesi, darbeler döneminin kapanması için bu işleri yapanların şiddetle cezalandırılması gerektiği tarihe bir not düşmek adına yapılması gerekir. 27 Mayıs'tan başlayarak bu işi yapanların sahip olduğu sıfatlar da başta olmaz üzere, özlük hakları da başta olmak üzere hepsinin geri alınması gerektiği, darbe yapanların silsile içersinde cumhurbaşkanlığı sıfatlarının bile çıkarılmasını teklif ettik. Bu sürecin önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin vesayet rejiminin parantezinden çıkarak demokratik anlamda bütün teamülleri ile yerleşmesi adına atılacak her adımı milletimizin vicdan çizgisinde durarak destekleyeceğiz.' diye konuştu.

Menderes'e toplumun bütün kesimlerinin meşruiyet vermesini sevindirici bulduğunu belirten Uysal, 'Bu yaşanmışlıkları bu ızdırapları yarını inşa etmek amacıyla önemli bir referans olarak kabul ediyor ve herkesin Menderes'e meşruiyet veriyor olmasını önemsiyoruz. Ruhu ile de demokrat olunması gerektiğini hep beraber ifade ediyoruz.' dedi.

Yassıada kararlarının yok hükmünde sayılabilmesi için girişimde bulunacaklarını ifade eden Uysal, 'Başta Burhan Apaydın'ın yaptığı teşebbüs olmak üzere bütün girişimleri ilgi ile takip ediyoruz. Birilerinin ihtiraslarının yaşattığı acıları demokrat geleneğin içindeki bu ailelerin de kişisel hayatlarının nereye tekabül ettiğini biliyoruz; ama kişisel hayatımızdan çok da ötede milletin hayatında nereye tekabül ettiğini büyük sıçrama hamlelerinin bu tür darbelerle nasıl inkıtaya uğradığını da biliyoruz. O açıdan biz de gerekli teşebbüsü yapacağız.' ifadesini kullandı.

Demokrat Parti'de darbeci zihniyete müsaade etmeyeceğini aktaran Uysal, 'Böyle bir şeye biz de izin vermeyiz. Bu parti de izin vermez. Bu ızdıraplarını yaşamış ve varlık sebebini yoklukla malul hale getirecek hiçbir teşebbüsün altında bu parti olmaz. Eninde sonunda kendi çizdiği yolda yürümeye devam eder. Biz bir mesuliyet davasının sahibi olarak milletin iradesine kast edecek hiçbir teşebbüsü gölgesine bile tahammül edecek yapıya sahip değiliz. Durduğumuz nokta itibarıyla kayıtsız şartsız milletin iradesinin hakim olabilmesi için aynı iddiaları seslendiriyoruz.' şeklinde konuştu.