ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Parlamento'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vecdi Gönül, Genel Kurul'da bugün görüşülecek olan sözleşmeli erbaş ve er istihdamı ile Yüksek Askeri Şura kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) atılanlara emeklilik ve istihdam imkanı sağlayan kanun tasarısına, darbe dönemlerinde TSK'dan atılan askerlerin özlük haklarının iadesi konusunda önergeyle ekleme yapılabileceğini ifade etti.

Kesin bir rakam çıkarmaya çalıştıklarını belirten Gönül, ''1971'e kadar gidecek. 1980 sonrası mağdur olanlar 'bizi de dahil edin' diyorlar. Kati rakam çıkarılamadı, arkadaşlar hala çalışıyor. Çalışma biterse önergeyle dahil edilecek, yoksa daha sonraya kalacak'' dedi.

Bakan Gönül, sözkonusu bu çalışmanın; Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK Başkanlığı ve Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) tarafından ortak yürütüldüğünü söyledi.

Kesin rakam belli olmadan önergeyle tasarıya ekleme yapılamayacağını, bu konuda daha sonra yasal düzenleme yapılacağını anlatan Gönül, şöyle konuştu:

''Sayı olmadan olmaz, nereye varacağını bilmeden olmaz. Maliye Bakanlığı bunu istiyor. Bin 543 kişi şu andaki kanundan yararlanıyor. Üzerinde çalışıyoruz, kaba taslak bir rakam bulunursa dahil edilecek. 800 kişi var deniliyor 1980'le ilgili, 1971 ile ilgili bir şey söylenemiyor. Devlet olarak önümüzü görmemiz lazım. Ayrı ayrı mahkemelerde ayrı ayrı kararlarla ihraç edilmişler. Kayıtlara ulaşılabilirse önerge bunları kapsayacak şekilde olur.''

Vecdi Gönül, başvuruların komisyon tarafından değerlendirilmesi konusunda değişiklik olup olmayacağı sorusuna, ''Tasarıya göre yetki bakanın. Komisyon inceleme yapıyor. Komisyonun aleyhinde AİHM'e gidilemez. Bakanın yetkisi dahilinde AİHM'e gidilebilir'' yanıtını verdi.



AA