ANKARA (ANKA)- MDAK (Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu) bünyesinde oluşturulan 28 Şubat Alt Komisyonu hazırladığı taslak raporda, darbelerin olmaması için "Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının yürütme ile bütünleştirilmesi gerçekleştirilmesi" önerisi yapıldı.
 

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 28 Şubat Alt Komisyonu'nun hazırladığı taslak raporda, "Demokrasi Dışı Süreçlerin ve Darbelerin Olmaması İçin Yapılması Gerekenler" başlığında Anayasa ve diğer mevzuatta yapılması gerekenler dört alanda toplandı. 

Taslak raporda şu ifadeler yer aldı:
 
"Askerin özerk alanını sınırlamak ve sivil otoritenin silahlı kuvvetler üzerindeki denetimini etkili hale getirmek ve askerin siyaset ve toplum üzerindeki ağırlığını azaltmak amacıyla anayasada ve mevzuatta önemli değişiklikler yapılmıştır. Gerçekleştirilen reformlara rağmen, sivil-asker ilişkisini demokratik bir zemine oturtmak için daha pek çok değişikliğin yapılması gerektiği bir gerçektir. 

Anayasa ve diğer mevzuatta yapılması gerekenler dört alanda toplanabilir.
 

-Bir, anayasa ve diğer mevzuattaki hükümlere açıklık kazandırılması. Yani, barışta ve savaşta, iç ve dış güvenlik bakımından, sivil otoritenin üstünlüğü, yönetim ve denetim yetki ve sorumluluğuna sahip olduğu tereddüde yer vermeyecek şekilde hükme bağlanmalıdır.
 

-Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin silahlı kuvvetlerin eylemleri ve savunma bütçesi üzerindeki denetimi sağlanmalıdır.
 

-Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının yürütme ile bütünleştirilmesi gerçekleştirilmelidir.
 

-Askeri yargının sınırlanması ve çift başlı yargının kaldırılması gereklidir."