“DARBE DEĞİL SALDIRI İHBARI”
“MİT tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda, FETÖ/PDY’nin darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte, TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır. 

15 Temmuz 2016 tarihinde saat 14.20 sularında Teşkilat Karargâhı’na gelen bir şahıs tarafından; ‘Kara Havacılık Okulu’nda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarı’na saldırı yapılacağı’ yönünde teyide muhtaç ham bilgiler verilmiştir. (Bunun üzerine Fidan’ın Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkan ile görüştüğü bilgisi aktarılarak) Müsteşar, saat 18.00 civarında Genelkurmay’a gitmiştir. Genelkurmay Başkanı, ihbarın doğruluğunu araştırmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı’nı görevlendirmiş, bu arada ülke genelinde hava araçlarının uçuşunun yasaklanması, Ankara’da askeri birlik hareketliliğinin durdurulması talimatını vermiştir.

KORUMA MÜDÜRÜ BİLGİLENDİRİLDİ
Bu esnada Müsteşar tarafından, Cumhurbaşkanı’nın koruma müdürü aranmış ve Cumhurbaşkanı’nın müsait olmadığı öğrenilince bir anormallik olup olmadığı ve muhtemel tehditlere karşı hazırlıkları sorulmuştur. Koruma müdürü bir anormallik olmadığını ve güvenlik tedbirlerinin yerinde olduğunu söylemiştir. Saldırı ihbarının teyidine yönelik bir haber gelmeyince Müsteşar 20.20’de Genelkurmay’dan ayrılmıştır.” 

ABD'DEN FETÖ'YE 500 MİLYON DOLAR
FETÖ/PDY’nin lider kadrosu ve Gülen’in ikamet ettiği ülke olmasının yanı sıra, örgütün tesis ettiği üst düzey siyasi ilişkiler, sivil toplum yapılanması ve sağladığı finansman bakımından, hâlihazırda örgütün ana faaliyet merkezinin ABD olduğu belirtilebilecektir. 27 eyaletteki 155 charter okul vasıtasıyla örgüt, ABD devletinden yıllık 500 milyon ABD Doları gelir elde etmektedir.

FETÖ PDY, resmi olarak gözüken 50 binin üzerindeki çalışanıyla en büyük işverenlerden biri durumuna gelmiştir.

ÖRGÜTTEN YENİ DARBE İDDİASIYLA MOTİVASYON
FETÖ/PDY, tabanını motive etmek amacıyla internet tabanlı iletişim kanalları üzerinden moral/motivasyon mesajları göndermekte, ‘her şeyin değişeceği, kısa vadede ülkede ciddi olaylar ve ekonomik kriz yaşanacağı, ikinci bir darbe ve/veya devlet büyüklerine suikast girişiminde bulunulacağı’ gibi iddiaları paylaşmaktadır.


Turan YILMAZ / Hürriyet