Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan eski Cihan Haber Ajansı ve Zaman Gazetesi Bölge Müdürü Ersin Demirci 6 yıl 3 ay, kapatılan Erzurum Özel Şifa Hastanesi Basın ve Protokol Müdürü Esalettin Gül ise 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Gül ve Demirci ile avukatları katıldı.

Sanık Gül, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, yasal olan bir kurumda çalıştığını ve çalıştığı süre boyunca hukuka aykırı herhangi bir davranışı olmadığını ileri sürdü.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirten Gül, "Emekli olduktan sonra Şifa Hastanesine girme sebebim ısrar, aile bütçesine katkı ve yaptığım iş ile ilgili olmasındandır. Söz konusu hastane, herhangi bir terör örgütü bağlantısı sebebiyle kapatılmamıştır. Cihan Haber Ajansı müdürlüğünü hiçbir zaman yapmadım. Sadece Zaman Gazetesi ile çalışmış olmamdan dolayı iddianamede yanılgı vardır. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sanık Demirci, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, hakkındaki suçlamaya esas olan olaylardan basın açıklamasının terörle alakası olmadığını ileri sürdü.

Basın açıklamasında herhangi bir taşkınlık yaşanmadığını belirten Demirci, "İddianamede, söz konusu kurumda çalıştığım için örgüt mensubu olduğum yönünde zorlama içerisine girildiğini görüyorum. Bu kesinlikle doğru değildir. Tanık beyanları soyut ve belirsizdir. Vatanımı ve milletimi seviyorum. Her türlü imkanım olmasına rağmen hiçbir şekilde kaçmaya çalışmadım. Tahliyeme ve beraatime karar verilmesini talep ediyorum." dedi.

Sanık Gül, son sözü olarak, "Ben asla terör örgütü üyesi değilim. Bunu ispat edecek bir delil de yoktur." ifadesini kullandı.

Sanık Demirci ise "Terör örgütü üyesi değilim ve asla bu kasıtla çalışmadım. Beraatimi talep ediyorum." beyanında bulundu.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Ersin Demirci'yi "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıl hapse mahkum etti. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezayı 7 yıl 6 aya çıkaran heyet, sanık hakkında takdir indirimi uygulayarak cezayı 6 yıl 3 aya indirdi.

Diğer sanık Esalettin Gül ise aynı suçtan 6 yıl hapisle cezalandırıldı. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezayı 9 yıla çıkaran heyet, sanık hakkında da takdir indirimi uygulayarak cezayı 7 yıl 6 aya indirdi.Heyet, her iki sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İddianameden 
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Esalettin Gül ve Ersin Demirci'nin FETÖ/PDY'ye ait basın ve yayın organlarından Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansında bölge müdürü olarak görev yaptıkları ve 17-25 Aralık 2013'ten sonra FETÖ/PDY'nin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı ile "terör örgütü" ilan edilmesine rağmen örgüt faaliyetlerini sürdürdükleri belirtiliyordu. 

Demirci'nin, "14 Aralık Operasyonu" olarak bilinen ve Zaman Gazetesine yönelik operasyonlarda gazetenin genel yayın müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Hidayet Karaca'nın gözaltına alınmasının ardından Erzurum Adliyesi önünde basın açıklamasıyla operasyonları eleştirdiği ve örgütün propagandasını yaptığı belirtilen iddianamede, sanığın, örgütün emniyetteki üyelerini FETÖ'ye mensup diğer üyeler hakkında tahkikat yapmaması için yönlendirdiği iddia ediliyordu. 

İddianamede, Gül'ün de görevlerini Demirci'ye devrettikten sonra örgütün finans kaynaklarından Özel Şifa Hastanesi'nde basın ve protokol müdürü olarak görev yaptığı, 17-25 Aralık'tan sonra örgütle irtibatını kesmediği, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in kardeşi aracılığıyla ilettiği talimatları canlı kurye olarak örgüt mensuplarına aktardığı ve terör örgütünün sosyal medya faaliyetleri içinde paylaşımlar yaptığı ileri sürülüyordu. 

İddianamede, Gül ve Demirci'nin "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terörizmin finansmanı" suçlarından 12,5 yıldan 25 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyordu.

AA