Kendilerine "Demokrat Yargı" adını veren yargıç inisiyatifi, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'i tutuklayan Erzurum özel yetkili başsavcılığa yönelik Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) işlemini, "Anayasaya, yasaya ve hukuka aykırı" buldu; uygulamanın kabul edilemeyeceğini bildirdi.

"İdeolojik bir Yüksek Yargı mekanizması yerine, toplumun yargısını ve tarafsız olarak adaleti gerçekleştirecek bir yargının inşası için tarihi bir fırsat vardır" denilen yazılı açıklamada, batı demokrasilerin tarihsel deneyimlerinden dersler çıkarılması ve demokratik standartları sağlayacak bir yargı reformu bir an evvel yaşama geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Demokrat Yargı: İkinci Şemdinli faciası

Olayı "İkinci Şemdinli Faciası" olarak nitelendirilen açıklamada, Cihaner'le ilgili aramalar ve tutuklamalara karşı itiraz yolunun açık olduğuna yer verildi; "Yargı bağımsızlığı, soruşturma sürecindeki yetkili yargıç ve savcılara HSYK, Adalet Bakanlığı, Yüksek Mahkemeler veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hiçbir müdahalede bulunmama yükümlülüğünü yüklemektedir" denildi.

"Türk Yargı tarihine övünç sayfaları olarak yazılmayacağı açık olan olaylar yaşanmaktadır. Bunun öncelikli ana nedeninin demokrasi ve özgürlük kaygısı olmayan, toplumu ideolojik kayıt altında tutmak isteyen, yargıçları ve savcıları bu doğrultuda birer misyoner olarak gören yargı sistemi olduğu artık çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır."

Anayasa, HSYK ve Yüksek yargıyı da bağlar

Anayasanın 138. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz" biçimindeki kuralın HSYK ve mahkemelerin verdikleri kararları inceleme yetkisine sahip Yüksek Mahkemeler bakımından da geçerli olduğunu duyurdu.

Çünkü bu yöndeki müdahaleler adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsten öte (TCK 288. madde), doğrudan doğruya yargı engelleyici niteliğe sahiptir. Bu ise TCK'nın 277. maddesinde düzenlenen yargı görevini yapanı etkileme suçunu oluşturmaktadır.

"HSYK soruşturmaya müdahale etti"

"Hiçbir hakim ve savcının temsil edilmediği ve yüksek mahkeme üyelerinden oluşan" HSYK'nın bu kararıyla yargı bağımsızlığı ve yargı güvencesini hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde yok ettiğini iddia eden Demokrat Yargı, "tarihte eşi görülmemiş travma yaratmıştır. Bu haliyle Şemdinli Faciasının ötesine taşan ikinci bir hukuk faciasıyla karşı karşıyayız" dedi.

Ankara - BİA Haber Merkezi