Denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest kalmaya hak kazanan mahkumlar, cezaevlerinden çıkmaya başladı.



NTV canlı yayınında Levent Demirkay'ın sorularını yanıtlayan hükümlüler hem tahliye olan ilk üç kişi olmanın hem de sevdiklerine kavuşmanın heyecanını anlattı.



Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda değişiklik yapan yasanın dün gece Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından gözler ceza infaz kurumlarına çevrildi. 



İlk tahliyeler Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda gerçekleşti. Bu tarihi ana tanıklık eden NTV muhabiri Levent Demirkay'ın ilk konuğu kendi ifadesiyle 'talihsiz bir olayı' nedeniyle 7 yıldır cezaevinde olan Mustafa Zinci'ydi. Kahvehanede çalıştığını ve tahliyesinin ardından işine döneceğini söyleyen Zinci, kanunu çıkararak kendilerini özgür bırakan yöneticilere minnettar olduğunu dile getirdi.





İlk tahliye olanlardan biri olan Hasan Özdemir ise trafik kazası nedeniyle 6 yıldır cezaevinde olduğunu ve sevdiklerine kavuşmak için sabırsızlandığını anlattı. Canlı yayın sırasında ağlamamak için kendisini zor tuttuğunu dile getiren Özdemir, cezaevi yönetimine de teşekkür etti.



Diğer tahliye olan hükümlü Nevzat Üstünsoy ise içeride bayram havası yaşandığını ve çocuklarına kavuşacak olmanın sevincini dile getirdi.



Denetimli serbestlik ile erken tahliye olmalarını 'bir ikramiye' olarak tanımlayan Üstünsoy, denetim seçeneği için çalışmayı tercih edeceğini de kaydetti.

'Denetimli serbestlik yasası'ndan yaklaşık 15 bin kişinin yararlanarak cezaevlerinden çıkması bekleniyor. Tahliye olanların üç gün içinde en yakın Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'ne başvurarak kayıt yaptırması gerekiyor.

Bu süreç içinde de kendisine sunulacak üç seçenekten birini tercih etmesi gerekecek. Ev hapsi, elektronik kelepçe ya da kamu kurumunda ücretsiz çalışmadan birini seçmesi gereken hükümlüler, dışarıda bulundukları süre için yasaya aykırı davrandıkları durumda ise tekrar cezaevine konulacaklar.




NTV