Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yıl nedeniyle yasama, yürütme ve yargı organları başkanlarıyla Çankaya Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya geldi. Edinilen bilgilere göre, yemekte , yargının daha hızlı görev yapabilmesi için, yargı organlarının ihtiyaçları, yargı reform paketi ve anayasa değişikliği çalışmaları üzerinde duruldu. Hukuk sisteminin evrensel normlar ve değerler ışığında geliştirilmesi, demokrasi ve insan hakları alanlarındaki standartların daha da ileriye taşınması için yapılacaklar ele alındı.

Çankaya Köşkü'ndeki yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Sadullah Ergin, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Hasan Dengiz, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Abdullah Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Özel Kalem Müdürü Koray Ertaş katıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren yemekte, iç ve dış siyasi gelişmeler konuşuldu.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Toplantıda yasama, yürütme ve yargı ile ilgili temel konular ele alınmış ve karşılıklı görüşler paylaşılmıştır. Hukuk sistemimizin evrensel normlar ve değerler ışığında geliştirilmesi, demokrasi ve insan hakları alanlarındaki standartlarımızın daha da ileriye taşınmasının önemi vurgulanmıştır." ifadelerine yer verildi. Ana gündem maddelerinden biri de Fransa Senatosu'nda kabul edilen ve sözde Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa oldu. Toplantıda ayrıca yargı organları başkanları tarafından, kamuoyundaki yargıya yönelik açıklama ve tartışmalarla ilgili hassasiyetler de dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasama, yürütme ve yargı organlarına ilk yemeği 21 Ocak 2009'da vermişti. Geçtiğimiz yıl ise bu buluşma gerçekleşmemişti. Anayasa'nın Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini belirleyen 104. maddesi, devletin başı olarak Gül'e, 'Anayasa'nın uygulanması, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetme' görevini veriyor. Dünkü buluşmanın da bu çerçevede gerçekleştiği dile getiriliyor.


ZİRVEDE PIRASALI LEVREK İKRAM EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen öğle yemeğinde davetlilere ana yemek olarak pırasalı levrek sunuldu. Yemekte davetlilere ayrıca vişneli yaprak sarma, Kastamonu yöresine ait bir mantı çeşidi olan haluçka, mevsim salatası ikram edildi. Tatlı olarak tiramisu, ardından çay ve kahve servisi yapıldı.(Cihan)