YARGITAY  Cumhuriyet Başsavcısı Erbil, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Doğu Avrupa ve Orta Asya Savcılar Birliği 6’ncı Bölgesel Toplantısı’nda ‘Din ve vicdan hürriyeti’ konulu bir konuşma yaptı. Erbil, şu mesajları verdi: 

 Din özgürlüğü, özellikle etnik çeşitliliğe sahip çoğulcu toplumlarda bireylerin sahip olması gereken temel haklardan biri olarak kabul edilmektedir. Zira demokratik ve çağdaş bir devletin en önemli özelliklerinden biri de bünyesinde barındırdığı değişik din ve kültürlere özgür yaşam alanlarının oluşturulmasını sağlamaktır.

 Kişinin içsel olarak inancını yaşaması ve öğrenmesi sınırlamaların dışında olup bu hususlar sınırlanamaz. Kişinin ibadetlerini yerine getirmesi, dinini öğrenmesi ve uygulaması yasaklamaya konu olamaz.

 Tarihi tecrübelerimizle; çoğulcu demokraside herkesin din ve vicdan özgürlüğünü yaşayabilmesini toplumsal barışın olmazsa olmazları arasında görmekteyiz.

 Laiklik, dinsizlik ya da bir dine karşı olma anlamına gelmeyip aksine bireylerin özgürce dinlerini yaşamalarına imkan sağlar. Bu yönüyle laiklik ilkesi, din ve vicdan özgürlüğünün bir güvencesidir. Bu özgürlüğün içsel yönleri devlet tarafından güvence altına almalıdır. STAR ANKARA