Dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay bir araya geldi. Dostane çözüm kararı Başbakan Tayyip Erdoğan'a iletildikten sonra kamuoyuna açıklanacak. Bakanlar benzer savunma skandallarını önlemek için çalışma grubu oluşturulmasını da kararlaştırdı.

Hükümet, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink'in ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuruya karşı dostane çözüm teklifinde bulunmaya hazırlanıyor. Tepki çeken savunma krizini aşmak için dün bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, dostane çözüm kararının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilmesinin ardından hükümet kararı kamuoyuna açıklanacak. Bakanlar, benzer savunma skandallarını önlemek için çalışma grubu oluşturulmasını da kararlaştırdı.

Türkiye, AİHM'ye gönderdiği müdafaada Hrant Dink'in Türklüğe hakaret ettiğini savunmuştu. Ermeni asıllı gazeteci Dink, savunmada bir Nazi liderine emsal gösterilmişti. Diplomatik kaynaklar, davayı kazanmak adına AİHM'nin bu yöndeki içtihadını esas alarak teknik sebeplerle böyle bir savunma hazırlandığını bildirdi. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, savunmadan rahatsızlıklarını açıkça dile getirmişlerdi.

Dünkü toplantıda Dink davasını masaya yatıran üç bakandan Davutoğlu ve Ergin, yapılan müdafaanın savunulacak bir tarafının olmadığını dile getirdi. Müzakereler sonunda dostane çözümün Türkiye adına en uygun seçenek olduğuna karar verildi. Görüşmede Türkiye'nin imajına büyük zarar veren benzer skandalların önüne nasıl geçileceği de ele alındı. Bu doğrultuda AİHM davalarında devlet içinde koordinasyonu sağlamak için ilgili bakanlık ve kurumların katılacağı bir çalışma grubu oluşturulacak. İç hukuk daha hızlı çalıştırılarak AİHM'ye yapılan başvurusu sayısının azaltılması da hedefleniyor. Ayrıca gönderilen savunmaların AİHM içtihadına ve evrensel değerlere uygun olmasına özen gösterilecek. Davutoğlu, bu konularda neler yapılabileceği konusunda fikir almak için önceki gün AİHM eski yargıcı Rıza Türmen'le uzun bir görüşme gerçekleştirmişti. Zaman