CİHAN 

Orhan Dink, dün akşam CNN Türk televizyonunda Ahmet Hakan'ın sunduğu ve söz kosunu yasa tasarısının tartışıldığı 'Tarafsız Bölge' programına telefonla bağlandı. Türkiye'de olduğu gibi Fransa'da da böyle ırkçı bir yasaya karşı çıkacaklarını kaydeden Dink, "Hatırlatmak istiyorum, 301'den dolayı ağabeyim Hrant Dink mahkum oldu. Bundan dolayı da öldürüldü zaten. Bizim Fransa'daki bu yasaya karşı çıkmamız, en doğal hakkımız. Ağabeyim zaten yaşarken de karşı çıkıyordu. Böyle ırkçı bir yasa yüzünden öldürülmesinden dolayı hiçbir şekilde kin duymadık ve buna yine karşı çıkıyoruz. Orada yapılan, tamamen insan hakları ihlalidir" diye konuştu.
 
Diasporadaki Ermenilere seslenen Orhan Dink, "Bu yasa size de bir hakarettir. Yani buna siz karşı çıkın. Bence bu acı, siyaset yapan insanların eline bırakılmamalı. Diasporadaki kendi soydaşlarıma, akrabalarıma, kardeşlerime, dostlarıma, benle aynı acıyı çeken insanlara sesleniyorum. Yasaya onlar da karşı çıkmalı. Bu insan hakkı ihlaline karşı çıkın. Bizim acılarımızı siyasete malzeme etmeyin" şeklinde konuştu.
 
Herkesin kendi tarihine ayna tutması gerektiğini vurgulayan Orhan Dink, "2001 ve 2006'da da bu yasalar Fransa meclisinde konuşuldu. Ağabeyim Hrant Dink buna çok sert bir şekilde karşı çıktı. Ama Hrant Dink'i bu ülke, çok ırkçı bir yasadan dolayı öldürdü. Burada iki ülkenin siyasetçilerine de bir mesaj vermek istiyorum. Herkes kendine bir ayna tutsun. Ben kötüyüm, sen benden daha kötüsün tartışması bir sonuç getirmez" ifadelerini kullandı.