Dışişleri Bakanlığı İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim alanları inşa etmesini ve planlamaya devam etmesi üzerine bu ülkeyi sert bir açıklamayla kınadı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Geçtiğimiz günlerde Doğu Kudüs'teki Har Homa yerleşiminde 900'ün üzerinde konut inşasına ilişkin olarak aldığı kararla, Türkiye ile birlikte tüm uluslararası toplumun tepkisini çeken İsrail Hükümeti'nin sözkonusu karardan birkaç gün sonra, Doğu Kudüs'teki Ramat Shlomo yerleşiminde 1.600 yeni konut inşasına nihai onayım vermesini esefle karşılıyor ve kınıyoruz" denildi.
2010 Mart ayında ilk aşama onayını açıkladığında uluslararası toplumdan gördüğü tepkiye rağmen, İsrail Hükümeti'nin aldığı bu kararın, kendisine yönelik müteaddit kereler yapılan çağrı ve uyarılan hiçe saydığını gösterdiğini belirten Dışişleri Bakanlığı İsrail'in Doğu Kudüs'teki Pisgat Ze'ev yerleşiminde 700, Givat HaMatos yerleşiminde ise 2.000 konut inşa edilmesini onaylayacağına ilişkin haberlerin de kaygı verici olduğunu bildirdi.

-SERT UYARI-

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:
"İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria topraklarında aralıksız şekilde sürdürdüğü yerleşim faaliyetleri ve uluslararası hukuka aykırı diğer uygulamalarla Doğu Kudüs'ün tarihi, beşeri, kültürel ve dini dokusunu değiştirmeyi amaçlayan İsrail vahim bir yanılgı içindedir. Zira, İsrail'in Filistin halkının topraklarına el koymak suretiyle barışa ulaşması mümkün değildir. İsrail'in barışı samimiyetle istemek ve buna uygun davranmak ile uluslararası hukuka ve topluma meydan okumak suretiyle barış, istikrar ve huzura hiçbir zaman kavuşamamak arasında seçim yapma zamanı gelmiştir. İşgal altındaki topraklarda mülkiyet yapısını değiştirmeye yönelik çabalara karşı Türkiye her zaman Filistinli kardeşlerinin hukukunu korumaya devam edecektir." (ANKA)