DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın kıdem tazminatının kaldırılacağı ve Avusturya Modeli olarak bilinen yeni bir modelin uygulanacağını söylemesi üzerine yaptığı değerlendirmede Hükümetin; Türkiye'yi, çalışanların tümünün toplu sözleşme kapsamında yer aldığı ülkelerle karşılaştırarak Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulmasını önerecek hakkı bulunmadığını belirtti.
Görgün, yaptığı yazılı açıklamada, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın Kıdem Tazminatının kaldırılacağı ve Kişisel Tazminat hesabının getirileceği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.
Yeni hükümet programının en temel özelliğinin, daha öncekiler gibi Türkiye'de 30 yıldır uygulanan "ucuz işgücüne dayalı" rekabet ve birikim anlayışını kalıcı hale getirmek olduğunu söyleyen Görgün, "2002'den başlayarak çalışanların haklarını gerileten düzenlemeleri gerçekleştiren AKP, emekçilere son darbeyi kıdem tazminatı, esnek çalışmanın her biçimi, kiralık işçi uygulaması düzenlemeleriyle vurmaya hazırlanıyor" dedi.
AKP iktidarının ortadan kaldırmaya çalıştığı Kıdem Tazminatı dünyanın hemen her ülkesinde var olan en yaygın ödeme türlerinden birisi olduğunu sözlerine ekleyen Görgün, Fransa'dan Güney Kore'ye, Hollanda'dan Hindistan'a, Arjantin'den Japonya'ya, İtalya'dan Brezilya'ya kadar neredeyse tüm dünya ülkelerinde Kıdem Tazminatı'nın uygulandığını belirtti.

-"HÜKÜMET, SÖZDE GELİŞMİŞ BİR MODELİ TARTIŞIR GİBİ YAPIYOR"-

Türkiye'de çalışanların çok büyük bölümünün sendikal örgütlenmeyle ilişkisinin bulunmadığını ve toplu sözleşme güvencesinde olmadığını söyleyen Görgün, bu gibi ülkelerin; sosyal koruma sistemlerinin gelişmiş bulunduğu ve çalışanların tümünün toplu sözleşme kapsamında yer aldığı ülkelerle karşılaştırılarak Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulmasının önerilemeyeceğini söyledi.
Avusturya modelini tartıştırmaya başlayan hükümetin sözde gelişmiş bir modeli tartıştırır gibi yaparak, gerçekte bu modelle ilgisi olmayan ya da kullanım koşullarını alabildiğine zorlaştıran yaklaşımlardan kaçınacağını savunan Görgün "İşsizlik Fonundan yararlanma koşulları bunun en güzel örneğini bize vermektedir. Avusturya, Kıdem Tazminatının en yerleşik olduğu ülkelerden biridir. Ayrıca gelişmiş sendikal örgütlenme, etkin toplu İş sözleşmesi ve güçlü bir iş güvencesi düzeni vardır. İşveren tarafından iş akdi fesh edilen işçi, işe son verme nedeni ne olursa olsun, Kıdem Tazminatı'na hak kazanır" dedi.
Görgün, DİSK olarak kazanılmış hakların gasp edilmesine izin vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)