ANKARA (ANKA) - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Kıdem tazminatı", "torba yasa" ve "özel istihdam büroları"yla ilgili hazırladıkları dosyayı TBMM Başkanlığı'na ve Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere sundu.
DİSK'e bağlı sendikaların katılımıyla gerçekleştirilen "Kıdem tazminatı", "torba yasa" ve "özel istihdam büroları"yla ilgili konfederasyonun görüş ve önerilerini içeren dosyayı TBMM Başkanlığı'na ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere sunmak üzere saat 11.30'da DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası önünde toplanan grup üyeleri, Meclis'e doğru yürüyüşe geçti. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ile Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'ın da destek verdiği eylemde, eylemciler Mithatpaşa Caddesi üzerinden önlerinde "Kıdem tazminatı-torba yasa-istihdam büroları-dayatmaya boyun eğmeyeceğiz, yılmayacağız, teslim olmayacağız" yazı pankartla yürüyen eylemciler, "İş, emek, özgürlük", "Mücadeleyle kazandık, vermeyeceğiz", "Kıdem tazminatı herkes için uygulansın" sloganlarını atarak Meclis'e doğru harekete geçti. Mithatpaşa Caddesi üzerinden Meclis'in bulunduğu Akay Kavşağı'na doğru harekete geçen bin kadar eylemcinin önü Akay Kavşağı önünde polis ekiplerince kurulan barikatla kesildi. Yaklaşık 800 kadar emniyet görevlisinin görev yaptığı öğrenilen eylemde sıkı güvenlik önlemleri alınırken, grubun Atatürk Bulvarı üzerine çıkmasına izin verilmedi. Bunun üzerine DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün açıklamasını Akay Caddesi girişinde yaptı.

-"SABRIN DA BİR SINIRI VAR"-

Görgün, yaptığı açıklamada, torba yasasının işçiler üzerinde olumsuz etkilerini ve "kölelik sözleşmesi" niteliğini taşıyan özel istihdam bürolarını kapsayan görüşleri ve taleplerini içeren dosyayı TBMM Başkanlığı'na sunma kararı aldıklarını söyledi. Türkiye'de kıdem tazminatı sorunu olmadığını söyleyen Görgün, kıdem tazminatı konusunda bugün siyasal iktidarın söylediği yeni hiçbir şeyin yer almadığını dile getirdi. Hükümetin bu tartışmalarla yapmak istediği şeyin, "çalışanların en temel haklarından birisini daha emek maliyetlerini ucuzlatmak için yok etmeye çalışmak" olduğunu ifade eden Görgün, "Bizleri olmayan bir sorun üzerinden tartışmaya çekerek sorun varmış gibi göstererek emeğin hakkını gasp edecek yeni bir model oluşturmak istiyorlar" dedi. İşçi sınıfının mücadelesi sonucunda "ete kemiğe bürünen" kıdem tazminatı uygulamasının işgücü piyasasını esnekleştirmek, işten çıkarmaları kolaylaştırmak, işvereni rahatlatmak söylemiyle fona devrini öngören ve böylelikle kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldırılmayı hedeflendiğini savunan Görgün, işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanarak kıdem tazminatının kaldırılmasına en güzel tepkiyi vereceğinden kimsenin kuşku duymamasını istedi. Görgün, bugün de bir kez daha sabırla "uyarı" görevlerini yerine getirmek için burada toplandıklarını belirterek "Uygulanan ekonomik politikalarla çalışan emekçi sınıfların halini görün, güvencesizleştirildiklerini görün, örgütsüzleştirilmeye çalışıldığını görün, emeğinin ucuza satın alınmaya çalışıldığını görün, emekçinin yaşadığı sıkıntıların farkına varın demek için buradayız" diye konuştu.
"Ama sabrın da bir sınırı vardır" diye uyaran Görgün, "Eğer görmemeye, duymamaya, sırtlarını dönmeye devam edeceklerse işçi sınıfı bütün demokratik mücadele araçlarını seferber edecek, genel grev de dahil olmak üzere üretimden gelen gücünü kullanmaktan çekinmeyecektir" ifadelerini kullandı.
Görgün'ün yaptığı açıklamanın ardından grup, olaysız şekilde dağılırken, DİSK'ten bir heyet ise hazırladıkları dosyayı Meclis'e sunmak için TBMM'ye doğru hareket etti.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)