Aydınlar Ocağı'nın 38. şurası Bursa'da Çekirge Kervansaray Otel'de yapıldı. Aydınlar Ocağı Bursa Şubesi Başkanı İhsan Bilgili, ocak hakkında bilgi verdi.
Askeri darbelere karşı ülkenin yükselmesi için çalıştıklarını kaydeden Bilgili, şurada alınan karaların Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere diğer parti liderlerine de sunulacağını kaydetti. Tuna Camisi imamı Lütfü Taşcı, şehitler için Kur’an-ı kerim okudu.

Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal, şurada dünya ve Türkiye gündemi ile ilgili konuların ele aldığını anlattı. Erkal, vatanın birlik ve bütünlüğü için canını veren şehitlere çok şey borçlu olunduğunu söyledi. Osmanlı'nın hızlı çöküş sürecinde karşılaştığı sorunların bugün de Türkiye Cumhuriyeti'nin önünde olduğuna dikkat çeken Erkal, Balkanlar'da ve diğer ülkelerde devletlerin güçlenmesine rağmen Türkiye'nin önünün kesildiğine kaydetti.

"Türk'süz, milli kimliksiz, ve Türk milleti ifadelerinin dışlandığı dıştan kumandalı bir anayasa Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olamaz.

Bu endişeler sadece bizim değil, tüm Türk toplumunun endişeleridir. Biz de, 'dedeniz çok isabetli bir tercih yapmış, çünkü önünde o tarihlerde başka alternatifler de vardı. Milli mücadeleyi kırıcı İngiliz tertipleri vardı, o zaman İngiltere bu zaman Amerika, dedeniz doğru tercih yapmış ama siz dedeniz ile aynı yolda ve tercihte değilsiniz' dedik" şeklinde konuştu.

Aydınlar Ocağı'nın 'Kanarya Yetiştirenler Derneği' olmadığını belirten Erkal, "Bu bakımdan Türk milleti ve Atatürksüz milletvekili yeminin basında yer aldığı gibi ise bunun tekrar gözden geçirilmesini ümit ederiz. Böyle bir yanlışa ben şahsen belirli bir grup dışında TBMM'deki milletvekillerinin parmak kaldıracağına inanmıyorum. Bu oyunlara ve tuzaklara alet olunmamalı.

AB ve Avrupa güdümlü politikalardan vazgeçip, milli politikalar üretmeliyiz" dedi.

Konuşmalardan sonra oturum başkanlığını Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun yaptığı panelde Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Tunç ve Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi.