Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, "Telefon, mesaj ve internet yoluyla boşanma geçerli midir?" şeklindeki soruyu yanıtladı.

Verilen cevapta "Bir kişi boşanmayı ifade eden sözleri telefon, mektup, mesaj, faks ve internet yoluyla bildirerek de boşanabilir" denildi.

Bu şekildeki boşamanın da yüz yüze boşanmak gibi geçerli olduğu söylendi.

Cevapta "Ancak kocanın boşamış olduğunu inkar etmemesi gerekir, kişi yazı veya mesajın eşinden geldiğinden emin olmalıdır" ifadesi yer aldı.

Boşanmanın kadının mektubu okuduğu andan itibaren başlayacağı da belirtildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu aynen şu cevabı verdi:

“Bir kimse, yüzüne karşı ‘seni boşadım, benden boş ol’ gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir. Söz konusu iletişim vasıtalarıyla boşamak, sözlü olarak yüz yüze boşamak gibi geçerlidir. Ancak, bu durumda kocanın, boşamış olduğunu inkar etmemesi gerekir. Boşamanın yazılı olması halinde ise boşanan kimse, yazının veya mesajın eşinden geldiğinden emin olmalıdır. Bu durumda boşama hükümleri, kadının mektubu okuduğu andan itibaren başlar. Fakat koca eşini daha önce gıyaben boşamış da bunu mektupla haber veriyorsa, boşamanın hükümleri, kocanın boşadığı andan itibaren başlar.”