DİYARBAKIR- Diyarbakır Valiliği, Lice 'deki karakol yapımı gerginliğiyle ilgili olayların son dönemde gerçekleştirilen başarılı uyuşturucu operasyonlarını engellemek ve bundan sonra benzeri çalışmaların önüne geçebilmek için planladığının değerlendirildiğini açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, önceki gün Kayacık Jandarma Karakolu'nun inşaat çalışmalarını durdurmak ve protesto etmek amacıyla basın açıklaması ve akabinde karakola yönelik fiili taarruzda bulunulduğunu belirtilerek, karakolda görevli askerlerin kalabalığı karakola davet ederek diyalog kurmaya çalıştığı, buna rağmen grup içerisinden karakola ‘taş, el yapımı patlayıcı ve molotofkokteyli’ atıldığı belirtildi.

Valiliğin açıklamasında şöyle denildi:

"İnşaat işçilerinin kullandığı çadırlar yanmış ve nöbet kulübesinde görev yapmakta olan askerlerimize yönelik molotofkokteyli saldırıda bulunulmuştur. Yapılan tüm uyanlara rağmen bahse konu grubun dağılmaması üzerine gazlı müdahalede bulunmuş, grup içerisinde karakola doğru ateş edilmesi üzerine güvenlik güçlerince havaya uyarı ateşi açılarak grubun dağılmaları istemiş ancak bahse konu grup dağılmamakta ısrar ederek, karakolun içine girmeye çalışmıştır.

Devam eden olaylar sırasında gösterici grup içerisinden kimliği tespit edilmeye çalışılan şahıslar tarafından Kayacık Jandarma Karakolu'na ateş edilmiştir."

"ÖNCEDEN ORGANİZE EDİLMİŞ"
Yaşanan kaygı verici olaylar sonucu 1 vatandaşın hayatını kaybettiği, 9 vatandaşın da çeşitli yerlerinden yaralandığına yer verilen açıklamada, "Bahse konu olayda halkı provoke ederek, Kayacık Jandarma Karakolu'na saldırılmasına neden olan, bu önceden organize edilmiş olayın faillerinin tespitine yönelik kolluk kuvvetlerimiz ile adli ve idari mercilerimiz tarafından çok yönlü takibat yapılmaktadır" ifadesi kullanıldı.

"KİMSE TAHRİKLERE KAPILMASIN"
Olayla ilgili çalışmaların ‘çok yönlü ve kararlılıkla’ devam ettiği belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Güvenlik güçlerince bölgede son dönemde gerçekleştirilen başarılı uyuşturucu operasyonlarını engellemek, huzur ve asayişin temini için bundan sonra bölgede yapılacak benzeri çalışmaların önüne geçebilmek için söz konusu saldırı eylemini planladığı, bahse konu uyuşturucu faaliyetlerinden büyük menfaatler sağlayan grupların, çözüm sürecinin başlamasıyla elde ettikleri gelirlerin kaybedileceği korkusuyla süreci sabote etmek maksadıyla böyle bir girişimde bulundukları değerlendirilmektedir. Tüm halkımıza bu suç şebekelerine, zehir tacirlerine fırsat vermemelerini, bu oyuna gelmemelerini ülkemizde oluşan huzur ortamını bozmak isteyenlerin tahriklerine kapılmamalarını, sağduyulu hareket etmelerini temenni ediyoruz. Kimse tahriklere kapılmasın."

Öte yandan, Diyarbakır Valiliği tarafından olay anı görüntüleri basın kuruluşlarına dağıtıldı. 


AA