Mehmet TÜRK 
DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii’nde bulunan ve 1990’lı yılarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası çıkması üzerine, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Savcılık gözetiminde sürdürülen kazılarda son olarak 4 kafatası daha bulundu. Kazılarda bugünü kadar bulunan toplam kafatası 23’e yükseldi. 
Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, kemiklerin bulunduğu SİT alanı olan bölgede kazma ve küreklerle süren çalışmaların hızlandırılması amacıyla, kazılarda iş makinesi kullanılması için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul, savcılığın talebini, bölgenin birinci derece SİT alanı olması ve iş makinelerinin arkeolojik buluntulara da zarar verebileceği gerekçesiyle reddetti. 
VALİLİKTEN PERSONEL İSTENDİ 
Bunun üzerine savcılık Diyarbakır Valiliği’ne başvurarak, kazı alanında çalışacak işçi talebinde bulundu. İl Özel İdare Müdürlüğü’nün görevlendirdiği 40 işçinin bir kısmı sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, çalışmadı. Bunun üzerine savcılık valilikten yeni personel görevlendirmesini istedi. 
DNA TESTİNE GÖNDERİLECEKLER 
Kazı alanında ilk bulunan kafatası ve kemikler DNA testi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Son olarak çıkan kafatası ve kemiklerin toplu olarak DNA testine gönderileceği belirtildi.(dha)