Erdef Oteli'nde toplanan ve aralarında Diyarbakır, Mardin, Muş ve Bitlis baro başkanlarının da yer aldığı ilin 18 baro başkanı adına hazırlanan basın açıklamasını Siirt Baro Başkanı Cemal Acar okudu.

Başkan Acar, Kürt sorununun sona erdirilmesi için başlatılan çözüm sürecinin tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, kalıcı çözüm sağlanıncaya kadar da sürdürülmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sürecin başarıya ulaşabilmesi ve muhtemel provokasyonlardan korunabilmesi için de yürütücülerin ve katkı sunanların kullanacakları dil ve üsluba dikkat etmesini isteyen Acar, şöyle konuştu:

''Nevruz günü Diyarbakır'da açıklanan ve silahlı mücadeleyi sonuçlandıran gelişme, Türkiye ve bölge halkları için çok değerlidir. Bu çağrının hükümet, devlet, sivil toplum kuruluşları ile toplumun diğer kesimlerince de kabul görmesi sevinç ve heyecanla karşılandı. Çözüm sürecinin başarıya ulaşabilmesi için yurt içindeki silahlı unsurların, geçmiş tecrübeler de göz önüne alınarak, herhangi bir can kaybına meydan vermeden hukuk çerçevesinde çıkışlarının sağlanması için siyasal iktidara ve ilgili bütün çevrelere gereğini yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Kalıcı çözüm için anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı, Avrupa Yerel Yönetim Şartı çekincesiz kabul edilmeli, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller, yasalarda gerekli değişiklik ile 4. Yargı Paketi'nde yer alan düzenlemeler sürece uygun içerikte yasalaştırılmalıdır.''

Acar, Türkiye Barolar Birliği'nin de sorunların çözümüne katkıda bulunarak çözüm sürecinde aktif çaba harcamasını istedi.(AA)

Yapılan Basın açıklaması şöyle;

BASINA VE KAMUOYUNA

31 Mart 2013 tarihinde Siirt Barosu’nun ev sahipliğinde toplanan bölge baro başkanları ve bir kısım genel kurul delegeleri yaptıkları değerlendirmelerin ardından aşağıdaki hususlarda ortak kanaate varmışlardır.

Öncelikle Türkiye’nin en temel meselesi olan Kürt meselesinin çözümü için başlatılan diyalog-müzakere-çözüm sürecinin tarihi bir fırsat olduğu, kalıcı çözüm sağlanıncaya kadar sürdürülmesi ve desteklenmesi gerektiği kanaati kuvvetle paylaşılmıştır.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşabilmesi ve muhtemel provokasyonlardan korunabilmesi için barış sürecini yürüten ve katkı sunanların kullanacakları dile ve üsluba dikkat ederek, açıklamalarında, “saygı ve onur” ilkeleri çerçevesinde hareket etmelerinin gereği vurgulanmıştır.

21 Mart 2013 Newroz’unda Diyarbakır’da açıklanan silahlı mücadeleyi sonuçlandıran sivil, demokratik deklarasyonunun önerdiği paradigmanın Türkiye ve bölge halkları için çok değerli olduğu ve bu çağrının hükümet/devlet STK’lar ve toplumun bütün kesimlerince önemsenip kabul görmesi sevinç ve heyecanla karşılanmıştır.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşabilmesi için, yurt içindeki “silahlı unsurların” geçmiş tecrübeler de göz önüne alınarak herhangi bir can kaybına meydan vermeden güvenlik içinde, hukuk çerçevesinde çıkışların sağlanması için siyasal iktidara ve ilgili bütün çevrelere gereğini yapmaları çağrısında bulunulmuştur.

Kalıcı çözüm için, anayasal temelde güvencelerin sağlanarak “vatandaşlık, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve Avrupa Yerel Yönetim Şartının çekincesiz kabulü”nün yanı sıra düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin ve TMK’nın tümden kaldırılması ve TCK’da gerekli düzenlemelerin yapılması ile bu noktada meclis gündeminde bulunan 4. Yargı paketinde yer alan düzenlemelerin sürece uygun içerikte yasalaştırılmasının önemi vurgulanmıştır.

TBMM İnsan Hakları Komisyonunca kabul edilen Uludere/Roboski raporu kamuoyunda hayal kırıklığı yaratmıştır. Adalet duygularını karşılamaktan uzak olduğundan bu nedenle raporun Genel Kurulca kabul edilmemesi çağrısında bulunulmuştur.

İnanç özgürlüğü çerçevesinde Cem Evlerinin Alevi vatandaşlarımızın ibadethaneleri olarak kabulü gereği vurgulanmıştır.

Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunun yaklaşmakta olduğu da dikkate alınarak, TBB’nin sivil, demokratik, sorunların çözümüne katkıda bulunması, müzakere/çözüm sürecinde aktif çaba harcaması gerektiği belirtilmiş, bütün Başkan adaylarına başarı dilenmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 31.03.2013

ŞIRNAK BAROSU                      ADIYAMAN BAROSU                  AĞRI BAROSU

BATMAN BAROSU                    BİNGÖL BAROSU                        BİTLİS BAROSU

DİYARBAKIR BAROSU               ELAZIĞ BAROSU                        HAKKARİ BAROSU

IĞDIR BAROSU                       KARS BAROSU                           MALATYA BAROSU

MARDİN BAROSU                    MUŞ BAROSU                             ŞANLIURFA BAROSU

SİİRT BAROSU                        TUNCELİ BAROSU                       VAN BAROSU