Ellerindeki bilgilerle icra dairesine giderek, 20 lira masrafla kurbanları hakkında icra takibi başlatıp binlerce liralık vurgun yapıyorlar. Tanımadığı kişiden gelen icra takibinde yanlışlık olduğunu düşünerek umursamayan kurban ise yedi günde itiraz etmediği için borcu kabul etmiş sayılıyor. Vatandaşları bu tür dolandırıcılığa karşı uyaran emniyet yetkilileri, kimlik bilgilerinin zorunlu kalınmadıkça internette verilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

Vatandaşları dolandırmak için akıl almaz yollar deneyen art niyetli kişilerin son yöntemi icra takibi. Dolandırıcı, kanunsuz yöntemlerle eline geçirdiği başkasına ait kimlik bilgileriyle icra dairesine giderek, 20 lira başvuru harcı yatırıyor. Borç hanesine yüksek meblağlar yazan dolandırıcı, 'ilamsız' icra takibi başlatıyor. Bir süre sonra postacı, icra takibi başlatılan kurbanın kapısına giderek ödeme tebligatını veriyor. Vatandaş, gönderen kişiyi tanımadığı ve yanlışlık olabileceği düşüncesiyle itiraz etmeyip tebligatı yırtıyor. Yedi gün geçince de borcu kabul etmiş sayılıyor ve icra memurları kapısına dayanıyor. Tebligatı alır almaz itiraz edenlerse bundan kurtuluyor. Dolandırıcılar, karşı itiraz davası açmıyor, çünkü foyalarının meydana çıkmasını ve tanınmayı istemiyorlar.

Emniyet yetkilileri, özellikle son bir yılda büyük şehirlerde bu yolla dolandırıcılık yapan çok sayıda kişi ortaya çıktığını belirterek, vatandaşları kimlik bilgilerini zorunlu kalmadıkça kimseye vermemesi konusunda uyarıyor. Yetkililer, dolandırıcıların son dönemlerde vatandaşların kimlik bilgilerine, internetteki sosyal paylaşım sitelerinden ulaştığını vurgulayarak, "Facebook'a üye olan kişiler doğum yeri, doğum tarihi, anne ve baba adının yanı sıra birçok kişisel bilgisini deşifre ediyor. Dolandırıcı, kurbanın anne kızlık soyadına, dayısının Facebook profilinden ulaşabiliyor. Bu yöntemler göz önünde bulundurularak, kimlik bilgileri resmî olmayan yerlerde kesinlikle kullanılmamalı." tavsiyesinde bulunuyor.

Vatandaşların, kimliklerini kaybetmesi durumunda ilgili birimlere başvurması gerektiğine de dikkat çeken yetkililer, "Özellikle kredi kartıyla yapılan alışverişlerde nüfus cüzdanı başkasına verilmemeli. Kimlik fotokopileri, yırtılmadan çöpe atılamamalı." şeklinde konuşuyor.

(CİHAN)