Üniversiteye dört bin yıl yetecek miktarda ilaç almakla suçlanan eski Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç'un da aralarında bulunduğu eski yöneticiler, 10 milyon TL para cezası ve hapisle karşı karşıya. Konuyla ilgili incelemesini tamamlayan Sayıştay müfettişleri, 8 milyon TL tutarında usulsüzlük belirledi. İmha edildiği için bulunamayan ve miadı geçen ilaçların bedeli ise yaklaşık 2 milyon TL. Sayıştay'ın, önümüzdeki günlerde, 10 milyon liranın yasal faiziyle birlikte üniversitenin eski yönetiminden tahsil edilmesi ve caza davası açılması amacıyla yargı sürecini başlatacağı belirtiliyor.

Türkiye'yi sarsan ilaç skandalı 1,5 yıl önce ortaya çıkmıştı. Dicle Üniversitesi Rektörü Canoruç'un görev süresi dolunca yerine Prof. Dr. Ayşegül Saraç atandı. Ardından, tıp fakültesi hastanesinin yönetimi de değiştirildi. Yeni idareciler, depolardaki ilaçları araştırınca, ihtiyacın çok üzerinde alım rakamlarıyla karşılaştı. İddiaya göre, hastanede onlarca yıl yetecek kadar ilaç bulunmasına rağmen, yeni alım ihalelerinin yapıldığı anlaşıldı. Depoların yetmemesi üzerine bazı laboratuvar ve derslikler ilaç deposuna çevrildi. Depolarda aylar süren sayım ve inceleme sonucunda bazı ilaçların onlarca yıl yetecek ölçüde satın alındığı, ancak ilaçların kullanım sürelerinin bu kadar uzun olmadığı görüldü. Açık kalp ameliyatlarında anestezi olarak kullanılan ve 2008 yılında sadece 1 adet kullanılmış olan 'Rapifen' isimli ilacın 4 bin adet satın alındığı anlaşıldı. Hastanede 'Bactrim' isimli ilaç bir yılda 74 adet kullanılmışken, 2 bin adet alındığı ortaya çıktı. 850 bin şişe serum ve 152 yıllık ihtiyacı karşılayacak miktarda tansiyon ilacı alındığı belirlendi.

Yeni yönetim, ilaç firmalarıyla diyaloğa geçerek bazı ihaleleri iptal etti. Depoda tek tek sayımı yapılınca yaklaşık 20 bin ilacın kullanım süresinin geçtiği görüldü. Dicle Üniversitesi'nin yeni yönetimi, daha önce ilkel yöntemlerle kullanılan depoları yeniledi. Sarf ve eczane malzemeleri yeni ıslah edilen 4 depoda toplandı. Bu malzemelerin tüketim hızları hesaplandı ve elektronik ortamda miktar-miad takibi yapılmasına imkan sağlandı.