Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Yargıtay ve Danıştay'ın daire sayısını artıran tasarı ile ilgili hazırladığı bilgi notunda önemli ayrıntılara dikkat çekildi. Bilgi notunda; "Halen Yargıtay'da daireler kanuni dayanağı olmamasına rağmen iki, bazen üç heyet halinde çalışmaktadır. Heyetlerde bazen üç bazen sadece iki üyenin görev yaptığı ancak, kararda en az 5 üyenin imzasının olması gerektiği için dosyayı hiç görmeyen ve incelemeden diğer üç üye imza atıyor" denildi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yarın TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri başlayacak Yargıtay ve Danıştay'ın iş gücünü azaltmak ve daire sayısını yükselten tasarı ile ilgili AKP MKYK üyelerine ve milletvekillerine verdiği bilgi notunda her iki kurumun çalışma yöntemini örneklerle anlattı. Tasarının bir alt komisyona havale edilmeden geçmesi ve düzenlemelerin bir an önce Genel Kurul'a getirilmesi amaçlanıyor.

Yargıtay: Yeni daire kurmaya gerek yok

Tasarı ile ilgili milletvekillerinin endişelerini gidermek ve tasarı hakkında ayrıntılı bilgi verilen notta, "Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayısının artırılmasını gerektiren hususlar, dosyaların Yargıtay'daki dairelerde bekleme süreleri" gibi ayrıntılar geniş geniş rakamlarla anlatıldı.
Yargıtay ve Danıştay'da bir dosya için ayrılan inceleme süresinin dakikalarla ifade edildiği bilgi notunda, iş yükünün artması sebebiyle her geçen gün bu sürenin daha da azaldığına dikkat çekildi.

Adalet Bakanlığı'nın bilgi notunda, Yargıtay ve Danıştay daire sayısının artırılmasını öngören tasarıya gelen eleştiriler dikkate alınarak, her iki kurumun çalışma şekli ve süreleri örnekler verilerek anlatıldı.




Yargıtay'ın yılda 200 gün çalıştığı örnek verilerek, Yargıtay'da dairelerin günde ortalama 6 saat çalıştığına işaret edilerek, "10 CD bir dosyayı 2.4 dakikada, 9 HD bir dosyayı ortalama 1.7 dakikada karara bağladığı" belirtildi.

-ZAMAN AŞIMI-

Yargıtay'da her yıl zaman aşımına uğrayan dosya sayılarının arttığına işaret edilen bilgi notunda, 2006'da zaman aşımına uğrayan dosya sayısı 7 bin 619 iken bu sayı 2010 yılında 18 bin 585 olarak yansıyor.

-"BAZI ÜYELER, DOSYAYI GÖREMEDEN İMZA ATIYOR" İDDİASI-

Bilgi notunda üyelerin karar alırken dosyaları görmedikleri savunularak, "Halen Yargıtay'da daireler kanuni dayanağı olmamasına rağmen iki, bazen üç heyet halinde çalışmaktadır" denildi. Heyetlerde bazen üç, bazen sadece iki üyenin görev yaptığı ve karar verdiği belirtilirken, kararda en az 5 üyenin imzasının olması gerektiği, ancak dosyayı hiç görmeyen ve incelemeden diğer üç üyenin imza attığı kaydedildi.

Yargıtay'da 2010 yılında bir milyon 98 bin 485 dosyadan sadece 562 bin 171'nin karara bağlanabildiği, 536 bin 314 dosyanın ise bir sonraki yıla devredildiği ifade edildi. Devreden iş oranının yüzde 49 olarak belirtildiği notta, her geçen yıl devreden işin arttığına işaret edildi.
Danıştay'da devreden iş sorunu ise istatistik rakamlarına şu şekilde yansıdı:
"2008 yılı itibariyle; Danıştay'daki toplam 246 bin 962 dosyanın yalnızca 97 bin 818'i yani yüzde 39.59'u karara bağlanabilmiş. 149 bin 144'ü yani yüzde 60.41'lik kısmı ise 2009 yılına devredilmiş."

Adalet Bakanlığı ve Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün resmi istatistik verilerine göre; 2009 yılı için davaların Yargıtay'da ortalama görülme süresi şu şekilde anlatıldı:
"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında 473 gün, ceza dairelerinde 399 gün, ceza genel kurulunda 1270 gün. Bu ortalama süreler göz önünde alındığında bir ceza dosyasının karara bağlanma süresi 1042 günü bulabilmektedir. Bu süreler hukuk dairelerinde 176 gün, hukuk genel kurulunda ise 56 gündür. Bu ortalama süreler göz önüne alındığında da bir hukuk dosyasının karara bağlanma süresi 232 günü bulmaktadır."

Yargıtay'da 2006 ile 2010 yılları arasında esasa kaydedilmiş olan dosyaların incelendiği, bu durumunda 5 yıl önce esasa kaydedilmiş olup halen temyiz incelenmesinin tamamlanmadığı dosyaların olduğu vurgulandı. Bir kısım dairelerin dosyalarını 47 günde karara bağladığı, ancak bir kısım dairelerin ise dosyaları bin 50 günde karara bağlayabildiği belirtildi.(ANKA)
(BK/ÖMR)