ABD Başkanı Barack Obama

ABD Başkanı Barack Obama, Van'da meydana gelen deprem dolayısıyla hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini bulundu. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Obama, ''Van'daki depremle ilgili haberleri büyük bir endişeyle takip ettiklerini'' bildirdi. Amerikan halkı adına hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini ilettiğini belirten Obama, "Düşünce ve dualarımız depremden etkilenen bölgeye yardım götürmeye çalışan cesur erkek ve kadınlarla birlikte. Bu zorlu zamanda müttefikimiz Türkiye ile omuz omuza duruyoruz ve Türk yetkililere yardıma hazırız" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Van'daki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayrı ayrı başsağlığı mektubu yolladığı bildirildi. Azerbaycan'ın devlet haber ajansı Azertac'ın haberine göre Aliyev, Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği başsağlığı mesajında, ''Size, depremde ölen ailelere ve yakınlarına, kendim ve Azerbaycan halkı adına kardeş Türk halkına başsağlığı mesajını iletir, yaralananlara acil şifalar dilerim'' dedi. Aliyev, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği başsağlığı mesajında da, ''Bu kötü zamanda derdinizi paylaşıyorum'' ifadesini kullanarak, ''Van'da meydana gelen depremden dolayı Azerbaycan halkının ve kendisinin Türk halkına başsağlığı dileğini'' kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mesaj göndererek, Van depremi nedeniyle üzüntülerini dile getirdi. Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir taziye mesajı gönderen Sarkozy, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin de yaralandığı depremin trajik sonuçlarını büyük bir kaygı ve üzüntü ile öğrendiklerini aktardı. Sarkozy mesajında "Bu zor anlarda, Fransa'nın Türk halkının acılarını paylaştığı ve kendisi ile dayanışma içerisinde olduğu konusunda sizi ve Türk halkını temin etmek isterim" ifadelerini kullandı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine derin üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini ileten Sarkozy, Türkiye'nin ihtiyaç duyabileceği her türlü yardımı sunmaya hazır olduklarını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yüze yakın vatandaşın yaşamını yitirdiği Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla aradı, başsağlığı diledi. Kremlin Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Medvedev, Türk meslektaşına depremle ilgili bütün çalışmalar için gereken yardımın yapılması ile ilgili öneride bulundu. Rusya lideri, Acil Durum Bakanlığı yetkililerine, Türkiye'ye yardım yapılması için çalışmalara hazırlanması talimatını verdi. Basına bilgi veren Acil Durum Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanı İrina Andrianova, "Rusya Devlet Başkanı'nın talimatıyla Türkiye'de meydana gelen depremde çalışmalar için hazır duruma geldik. Il-76 tipli iki uçak uçuşa hazır. Uçaklarda arama-kurtarma ekibi, özel köpek uzmanları, psikoloji uzmanlar, seyyar hastane, arama-kurtarma teknolojisi ve malzemeler bulunuyor." dedi.

Mısır Devlet Başkanı İsam Şeref

Mısır Başkanı İsam Şeref, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziyelerini bildirdi. Şeref, gönderdiği mesajında, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ise sabır dileğinde bulundu. Şeref, ''Bu acılı anda Mısır ve Mısırlıların aziz Türk halkının yanında yer aldığının bilinmesini istiyorum'' dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mesaj göndererek, Van depremi nedeniyle üzüntülerini bildirdi. Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Talabani mesajında, "çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin de yaralanmasına sebep olan ve kardeş Türk halkına acı veren doğal afeti büyük kaygı ve üzüntüyle öğrendiklerini" aktararak, "Kardeş Türk halkının acısını paylaşıyor, ölenlere Allah'tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Van'da meydana gelen deprem felaketinin ardından Türk yetkililerle temasta olduklarını belirterek ''Bizden yardım talep edilirse göndermeye hazırız'' dedi. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban'ın Van'da meydana gelen depremde hayat kaybının olmasından ve yıkımdan dolayı ''derin üzüntü'' duyduğu, Türk hükümeti ve Türk halkına başsağlığı dilediği belirtildi.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Baird'in Kanadalılar adına depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı ve üzüntülerini sunduğu belirtildi. Kanada Devlet Bakanı Diane Ablonczy de yayımladığı açıklamada, ''Düşünce ve dualarımız Türk halkı için. Türkiye isterse ya da ne zaman çağırırsa her türlü yardıma hazırız'' dedi.

Kosova Başbakanı Taçi

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a baş sağlığı mesajı gönderdi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, deprem haberinden büyük bir üzüntü duyduğunu belirten Taçi, "Kosova Cumhuriyeti Hükümeti ve şahsım adına Hükümetinize, Türk milletine ve depremden ölenlerin yakınlarına en derin baş sağlığı dileklerimizi lütfen kabul edin" denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğünde depremdeki kayıplar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi. Yanukoviç, resmi haber ajansı Ukrinform'da yayımlanan mesajında, depremdeki kayıplar ve hasarlar nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül'e başsağlığı dilediğini belirtti. Ukrayna'nın Türkiye'deki depremin neden olduğu ağır hasar ve can kayıplarını öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Yanukoviç, yakınlarını kaybedenlere en derin taziyelerini ilettiklerini kaydetti.

Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç

Sırbistan'da Devlet Başkanı Boris Tadiç, Van'da meydana gelen depremle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı yolladı. Sırbistan Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinde de yayımlanan mesajda, Devlet Başkanı Tadiç, yaşanan depremden dolayı hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletirken, yaralananlara da acil şifalar diledi. Tadiç, mesajında, Sırbistan olarak dost ülke olan Türkiye'ye her konuda desteğe hazır olduklarını iletti.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a geçmiş olsun mesajı gönderdi. Başbakan Küçük, mesajında, deprem kurtarma ekiplerini hazır duruma getirdiklerini ve talep gelmesi halinde derhal göndermeye hazır olduklarını belirterek, bu doğal felaket karşısında Türk halkının üzüntü ve acısını yürekten paylaştıklarını bildirdi.

Kırgızistan'da geçici Başbakanı Ömürbek Babanov

Kırgızistan'da geçici Başbakan ve Başbakan Birinci Yardımcısı Ömürbek Babanov'un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdiği bildirildi. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre Ömürbek Babanov mesajında, Van'da meydana gelen deprem felaketinden dolayı üzgün olduğunu belirterek, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlara Kırgızistan'ın desteğinin iletilmesini isteyen Babanov, Kırgızistan'ın Türk kardeşlerine deprem felaketinin açtığı yaraların sarılmasında her türlü yardıma hazır olduğunu ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Van'da meydana gelen deprem felaketi ile ilgili bir mesaj yayınladı. Başsağlığı dileklerini belirten Genel Sekreter'in mesajında şöyle denildi: "Eminim ki Türkiye, resmi ve sivil bütün kurumlarıyla elele vererek büyük bir düzen içerisinde yaralarını hızla saracaktır. İhtiyaç halinde 1999 depreminde olduğu gibi İİT ve tüm bağlı kurumlarıyla işbirliği ve yardıma hazır olduğumuzu belirtir, bu acı günde İslam Dünyası adına tüm Türk halkına başsağlığı dileklerimizi sunarız."

ABD Dışişleri Bakanı Clinton

Van'da meydana gelen deprem dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton taziye mesajı yayımladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Clinton, bugün meydana gelen deprem dolayısıyla Türk halkına en derin üzüntülerini iletti ve başsağlığı dileklerini sundu. "Düşüncelerim ve dualarım depremde hayatını kaybeden ve yaralananların aileleri ve dostlarıyla bilikte" ifadesini kullanan Clinton, ABD olarak kurtarma ekiplerinin yardım çabalarına destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Clinton, Türkiye yaralarını sararken Türk halkının yanında olacaklarını kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Van'daki deprem sebebiyle Almanya'nın Türkiye'ye yardıma hazır olduğunu söyledi. Westerwelle, Berlin'de yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin Türkiye'ye yardım teklifinde bulunduğunu belirterek, "Almanya, bu zor anlarda Türkiye'nin yanındadır" dedi.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak Van'da yaşanan depremle ilgili başsağlığı diledi. Kosova Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hoca'nın Davutoğlu'na ayrıca yardım önerdiğini de bildirildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov, Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı diledi. Başkent Astana'da düzenlenen 'Kazakistan'ın Bağımsızlığı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Kazakistan'da 20.yılı ' konulu konferansta konuşan Kazıhanov, Türkiye'nin acısını paylaştıklarını aktardı.

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gilmore

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, Van'da meydana gelen depremle ilgili taziye mesajı yayımlayarak, kurtarma çalışmalarında yardıma hazır olduklarını bildirdi. İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Gilmore, Van'da bugün meydana gelen deprem dolayısıyla Türk hükümetine ve halkına derin üzüntülerini bildirdi. Can kaybının en az düzeyde tutulabilmesi için acil ve etkili müdahalenin önemini vurgulayan Gilmore, Türkiye'nin bu tür krizleri karşılamaktaki büyük tecrübesine rağmen, bakanlık yetkililerine, İrlanda'nın kurtarma çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğini değerlendirmeleri talimatını verdiğini bildirdi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle taziye mesajı yayımlayarak, mümkün olan her türlü yardımda bulunabileceklerini kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Van'daki deprem nedeniyle taziye mesajı yayımladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Hague yayımladığı mesajda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerini ileterek, en derin üzüntülerini dile getirdi. Düşüncelerinin enkaz altından endişe içinde haber bekleyenlerle olduğunu belirten Hague, İngiltere'nin Türk yetkililerden talep gelmesi durumunda her türlü yardıma hazır olduğunu kaydetti. Hague mesajında "Bu zor zamanda Türkiye'nin yanındayız" ifadesini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis

Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak, Van'da meydana gelen depremle ilgili başsağlı dileklerini iletti. Yunanistan Dışileri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Lambrinidis'in, depremde hayatını kaybedenlerle ilgili Yunan halkının taziye ve dayanışma mesajını dile getirdiği Davutoğlu'na, Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanlığı'nın deprem felaketiyle ilgili Türk makamlarına mümkün olan her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdiği kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cian Yü

Çin yönetimi Van;da meydana gelen depremden dolayı her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cian Yü, yaşanan depremden dolayı başsağlığı dilediklerini belirtti. Sözcü Cian Pekin;de yaptığı açıklamada, Başbakan Ven Ciabao;nun mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan;a başsağlığı mesajı gönderdiğini söyledi.

New York Belediye Başkanı Bloomberg, başsağlığı diledi

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Van'da meydana gelen deprem felaketinden dolayı üzgün olduğunu belirterek hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Belediye Başkanı Bloomberg yaptığı yazılı açıklamada, Van'daki deprem felaketine yönelik haberlerden dolayı üzgün olduğunu belirterek, ''Düşüncelerinin ve dualarının depremden zarar görenlerle birlikte olduğunu'' dile getirdi.(Zaman)